A Bartusekpusztán megépülő gyár naponta 100 ezer liter tejet dolgoz majd fel, lakossági fogyasztásra és ipari felhasználásra is készítenek majd termékeket.
Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére alkalmas üzemet épít 4,7 milliárd forintból a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Komárom egyik városrészében, Bartusekpusztán. A zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta 100 ezer liter tejet dolgoz majd fel a legkorszerűbb berendezésekkel.
A termék 10 és 100 grammos formában lakossági fogyasztásra alkalmas, illetve egy- és háromkilós hasábokban nagyüzemi pizzakészítésre használható.
A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozzarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházáshoz a társaság 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után.
A Komáromi Mezőgazdasági Zrt. száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás. A társaság Csémen 1200 tejelő tehenet tart, Kisigmánd határában pedig szintén 1200 állatot számláló növendéktelepet üzemeltet. Naponta közel 40 ezer liter tejet értékesítenek belföldi kereskedőkön keresztül Olaszországba. Tejhozamaik alapján a vállalkozás az ország tejgazdaságainak élvonalában található.
Marczali Gábor, a Komáromi Mezőgazdasági Zrt igazgatója elmondta, hogy a társaság vizsgálja annak lehetőségét is, hogy a későbbiekben saját sajtmárkával lép piacra.
A vállalkozás saját dolgozóinak száma 110, valamint az állatoknak szükséges takarmány előállításával további 20-25 gazdálkodónak biztosítanak állandó értékesítési lehetőséget. Az újonnan felépített gyárban pedig 32 új munkahely jön létre.
Hazánk egyik legszebb iskolaépületét 1932-ben avatták fel, a közelgő 100. évfordulóig pedig elvégzik a főépület külsejének rekonstrukcióját. A szakemberek hat ütemben, összesen mintegy 15743 négyzetméternyi felületet tisztítanak meg, javítanak ki és festenek le a műemléki védelem alatt álló intézményen.
A 100 éves gyárat ellátó rendszer jövő márciusban lép működésbe.