2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Teljessé válik a nyugat-dunántúli régiók árvízvédelme
Fotók: Pintér Roland-Szabadics Zrt. ; Főber Zrt.

Teljessé válik a nyugat-dunántúli régiók árvízvédelme

magyarepitok.hu

2019.09.27. 10:17 - Gyöngyösi Klaudia

A kivitelezési feladatok ellenőrzését a Főber Zrt. mint FIDIC mérnöki és műszaki ellenőri szervezet, a munkálatokat pedig a Szabadics Zrt. és a Meliorációs Kft. által alkotott konzorcium végezte.

Hirdetés

Lezárult a műszaki átadása Dozmat település határában, az Arany-patak völgyében épülő víztározónak. A Főber Zrt., a Szabadics Zrt. és a Meliorációs Kft. munkájával épülő 44 hektáros víztározó egy több mint 7 hektáros része állandóan víz alatt lesz és turisztikai, szabadidős, valamint vízgazdálkodási célokat is szolgál majd.

A képre kattintva galéria nyílik!

Ahogy azt korábban megírtuk, a fejlesztés része az új tározó kialakítása mellett a vízfolyás nyomvonalának rendezése is. A projektben ezt többek között 421 méternyi, legmagasabb pontján 8 méter magas gát átadásával valósítják meg számos más elem mellett.

 

Nagy kihívást jelentő régészeti munkálatokra is sor került

Az időjárási viszontagságok mellett a római kori savaria vízvezeték is a területen haladt keresztül, ami érintette a gát nyomvonalát megnehezítve ezzel a munkálatokat. Ennek köszönhetően itt egy régészeti feltárásra is szükség volt.

„Komoly időtöbbletet eredményezett az egész terület régészeti feltárása” – nyilatkozta lapunknak Veres László, a Főber Zrt. környezetvédelmi és vízépítési igazgatója. „Három hónappal hosszabbodott meg ezzel a kivitelezés. Ilyen területen számítani lehet ezekre az eshetőségekre, de ezt most teljes valójában láthattuk. Egy szakasz fel lett tárva régészek által, ami elég nagy volumenű volt a leletmentés miatt” – fejtette ki az igazgató. „De ez is hozzátartozik a teendőinkhez és úgy gondolom, hogy az együttműködés és a szaktudás vitte sikerre ezt a feladatot is” – tette hozzá.

„Ebben a projektben egy szoros együttműködés zajlott a vállalkozó, a megbízó, a mérnök szervezet és a leendő üzemeltető helyi szakemberek között. Rendszeres kooperáció keretében együtt vitattuk meg az adódó problémákat és a munkálatok következő lépését. Szerintem ez a rendszeresség is hozzájárult ahhoz, hogy sikeresen tudjuk befejezni a megbízást” – fejtette ki Veres László.

 

Felkészültek az áradásokra

Szombathely jelentős hányada került víz alá 1965-ben, miután a Gyöngyös-patak és az Arany-patak is megáradt. Az Alpok lábainál fekvő megyeszékhelyen már eddig is zajlottak fejlesztések az áradásveszély csökkentésére, ami a klímaváltozás miatt gyakran kiszámíthatatlan időjárás kezelésére is fontos.

Ezzel az árvízvédelmi beruházással teljes értékűvé válik Szombathely és több környező település árvízvédelme.

Galéria

Mi épül?Főber Zrt.Szabadics Zrt.Meliorációs és Rekultivációs Kft.Dozmatvíztározó

Hírlevél

Hirdetés