2024.03.28, Csütörtök
Napi 25 tonna sajtot készíthetnek az Alföldi Tej új üzemében
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Napi 25 tonna sajtot készíthetnek az Alföldi Tej új üzemében

MTI

2019.10.06. 07:11 - Almási Krisztina

A 15 milliárd forintos beruházás keretében épült új létesítményben óránként 18 ezer liter tej feldolgozására lesz lehetőség.

Hirdetés

Átadták az Alföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemét,  amellyel csaknem 200 új munkahely jött létre Debrecenben. Az üzemben elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel. A 15 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

Az újonnan épült üzemben 1,2 millió liternyi tárolókapacitás van, így óránként 18 ezer liter folyadék feldolgozása révén, átlagosan napi 20-22 tonna portermék készül majd.

Az automatizált gyártósoron nyolc ember napi 250 ezer liter tej feldolgozásával 25 tonna sajtot képes naponta előállítani.

Az évi 8000 tonna kapacitású sajtgyár a teljes, mintegy 60 ezer tonnányi magyar sajtimport hetedét képes kiváltani. A sajtgyártás során keletkező édes savót a porítóüzemben dolgozzák fel, ahol évente 6500 tonna porterméket készítenek majd édes savóból.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Alföldi Tej új debreceni üzemének működése során nem keletkezik hulladék, mert a sajtgyártásból keletkező melléktermék teljes egészében feldolgozásra kerül.

Az üzemépítés során a vállalat növelte nyerstej- és pasztőrözött tejtárolási kapacitásait is. A debreceni üzemben akár napi 750 ezer liter tej átvétele is lehetséges.


Később gouda sajtot is készíthetnek az üzemben

Rózsás Mónika, a vállalat ügyvezető igazgatója az átadóünnepségen elmondta, hogy terveik szerint a későbbiek során gouda sajtot is gyártanak majd Debrecenben, amelyet többek között a Távol-Keletre exportálnak. A cég japán kereskedelmi partnerekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytat a termék értékesítéséről.

A porítóüzem segítségével a nyerstej minden egyes alkotóeleme a legemészthetőbb formában juthat el a fogyasztókhoz, a portermékek ráadásul a tejjel szemben 24 hónapos eltarthatósági idővel rendelkeznek. Az Alföldi Tej a világ high-tech élelmiszeripara számára fog készíteni alapanyagot – Kínából máris jelentős az érdeklődés a termékek (tejpor, édes savópor és sótalanított édessavópor) iránt.

A cég magyar termelők összefogásával jött létre, és ma is 100 százalékban magyar tejtermelők tulajdonában van.

Mi épül?Debrecenüzemfejlesztésüzemépítésélelmiszeripar

Hírlevél

Hirdetés