2024.03.19, Kedd
Célegyenesbe fordult a gödöllői versenyuszoda beruházása
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Célegyenesbe fordult a gödöllői versenyuszoda beruházása

Grabarics Kft.

2019.12.12. 10:59

A gödöllői uszoda impozáns látványterveiből szerencsére hamarosan valóság lesz, a beruházást figyelő többség szeme előtt pedig egy letisztult, egységes létesítmény képe rajzolódik ki. Ez főként a tervezők és a kivitelezők munkáját dicséri, ugyanis valójában egy roppant komplex, számos funkciót betöltő épületegyüttesről van szó. Nem véletlen, hogy a jelentős kihívásokat tartogató beruházást két ütemben írták ki, amelyek közül a második kivitelezése a napokban indult el.

Az egykor a királyi kastély kertjéhez tartozó, később a Gödöllői Egyetem kertészetének otthont adó területen a már eddig is szolgálatot teljesítő két toronydaru mellé nemrég felállították a harmadikat is. Az újabb nehézgépnek a most induló második ütemben többek között a kupola és a tornyok építésében lesz kulcsszerepe.

Gödöllő több mint 30 ezer lakójának régóta vágya és igénye egy korszerű és megfelelő befogadóképességű uszoda. Ez már 2012 táján is megfogalmazódott, de az eltelt évek alatt a társadalmi igényt a Szent István Egyetem bővülése és a kötelező úszásoktatás bevezetése egyaránt erősítette. Végül hosszú előzmények után a tényleges kivitelezés a munkagödörrel és a terület elhatárolással 2018-ban indult, mára pedig zökkenőmentesen, látványos ütemben halad. Mindezt annak ellenére, hogy a helyszín adottságai és az építészeti elgondolások a kivitelezőktől különleges műszaki megoldásokat követelnek.

A képre kattintva galéria nyílik!

A területről több romos és használhatatlan épületet el kellett bontani ahhoz, hogy a földmunkák elkezdődjenek. A teljes beruházásról tudható, hogy a homokos talajú területen a talajvíz szintje viszonylag magas, az egyik határoló sétány és a patak között csak 4 méter szintkülönbség van. A kettő között, pontosan a tengerszint feletti 200 méteres magasságban határozták tehát meg az építkezés 0 szintjét, ami egyébként, mivel Gödöllő dombos vidék, nagyjából megfelel a terület átlagos talajszintjének.

A kész épület ehhez képest lefelé majdnem 5-8 míg felfelé 26 métert terjed majd. Előbbi lényegében az építőgödör alját, míg utóbbi a kész kupola csúcsát jelenti, tehát, bár az épület arányai miatt ez nem látszik elsőre, de a teljes épület több mint 10 emeletet fog át a föld alatt és felett. Mindez egy nagyjából 35 ezer négyzetméteres építési telken (ebből 21 ezer négyzetméter zöldterület lesz), míg az épület hasznos alapterülete 7759 négyzetméter, a fennmaradó területen 90 férőhelyes parkoló készül.

Látványterv: mnsk.hu

A főbejárat és a kocsibehajtó az Ady Endre utca felől nyílik majd, de az uszoda gyalog a patak felől és a parkon át is megközelíthető lesz, az épület pedig nem lesz elkerítve. Mivel uszodáról van szó, külön végig kellett gondolni, hogy a gépészettel és más helységekkel együtt mélyen a földbe süllyesztett, anyagában vízzáró, 50x25-ös versenymedence mitől nem fog elmozdulni az építés során, hiszen, bár mindkettő betonból készült, a magas talajvízszint miatt a helyzet jellegében mégis olyan volt, mintha egy üres lavórt próbálnánk a víz alá nyomni.

Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a területen folyamatosan működő, vákuumkutas szivattyúkat állítottak üzembe, amelyek állandóan alacsonyan tartották a talajvíz szintjét, amíg a medence el nem készült. A mostanra szerkezetkész nagymedencét (a kismedensce nem olyan mély, ott nem volt felúszásveszély) ezután feltöltötték a kiemelt talajvízzel – erre amúgy is szükség van, hiszen ki kell próbálni, bírja-e a terhelést, megfelelően vízzáró-e stb. A medence és a benne lévő víz súlya pedig már elegendő volt ahhoz, hogy megakadályozza a „felúszást”, így a talajvízcsökkentő szivattyúkat fokozatosan el lehetett bontani.

A folyamatosan készülő épület mostanra már elég nehéz ahhoz, hogy a tömegével a helyén tartsa a medencéket akkor is, ha magas talajvíz-szintnél leeresztik. Így az arra járókat az a sajátos helyzet fogadta, hogy a falak még nem voltak készen, de a medence már fel van töltve vízzel, ami az építkezés kívülállók számára különös technikai velejárója.

A szabványos versenymedencét övező 600 fős lelátó is hamarosan teljesen elkészül, az uszoda így nemzetközi szintű vizes sportesemények rendezésére is alkalmas lesz. A versenymedence körüli gépészeti terekben pedig már folyik az elektromos és gépészeti szerelés, elhelyezték a légtechnikai és egyéb tartályokat is.

Az első ütemnek a már említetteken kívül egy wellness részleg, konditerem, öltözők és egyéb kiszolgáló egységek is a részei, míg az eddigiekhez szervesen kapcsolódó második ütemben egyebek mellett egy harmadik, 10x25 méteres bemelegítő medence is elkészül, csakúgy, mint a rövidesen ide költöző vízilabda csapatoknak szánt öltözők. Közben látványosan épül a parkoló, a közművek és utak pedig elérték az épületet. A két ütem egységes komplexumot alkot, így átadásukra is egyszerre kerül majd sor.

A létesítmény a tervek szerint csupa ív lesz és hajlat. Az eleve íves alaprajzot szintén íves nyílások teszik különlegessé, ahogy a medence fölötti nagy, 24 méteres belmagasságú kupolát is íves, szélesedő gerendák és födém tartják majd. A kétségkívül látványos épület nagyon funkcionális is, a városban és környékén lakók igényét éppúgy kiszolgálja majd, mint az élsport elvárásait.

Galéria

Mi épül?Grabarics Kft.Gödöllőuszodaépítés