2024.03.19, Kedd
Romokban álló kastélyt újítanak fel Fejér megyében
Fotók: elherdaltorokseg.blog.hu

Romokban álló kastélyt újítanak fel Fejér megyében

mti.hu

2020.01.17. 09:00 - Gyöngyösi Klaudia

A váli Ürményi-Dreher-kastély teljes felújítása mellett egy közút megépítése is a projekt része.

Hirdetés

Megkezdődik a Fejér megyei Válon található omladozó Ürményi-Dreher-kastély teljes felújítása. Az Ürményi-Dreher-kastély fejlesztése a Pannónia Szíve Program keretében valósul meg. Az előkészítő munkálatok a kastély és környezete mellett egy ma nem létező, kétszer egysávos, Vereb-Vál-Gyúró-Etyek nyomvonalon haladó közút megépítésére is vonatkoznak.

Az előzetes számítások szerint a kastély- és útfejlesztés 15 milliárd forintból tud mevalósulni. Az előkészítő munkálatokra pedig 1,4 milliárd forint támogatást biztosít a kormány.

A megvalósíthatósági tanulmányok alapján még idén elindul a tervezés, a kivitelezési közbeszerzéseket kiírása pedig 2021 végén várható, hogy 2022 elején elkezdődhessenek a kivitelezési munkálatok.

 

Több épületrész is megújul a kastély mellett

A kastély új funkcióinak tervezésekor kiemelten figyelnek arra, hogy hosszútávon rentábilisan fenntartható legyen, a működés során minimális nyereséggel üzemeljen. Ennek érdekében a kastély mellett:

  • a kastélypark is megújul,
  • sor kerül a Szolgabíróság épületének rekonstrukciójára,
  • továbbá a Magtár turisztikai és kulturális célú átalakítására,
  • valamint a Nagypince vendéglátási és turisztikai célú hasznosítására.

A kastélyban látogatóközpontot, interaktív kiállítási teret hoznak létre, ahol az épület építéstörténetét, az Ürményi-család és a Dreher-család, valmint a hazai sörkészítés történetét mutatják be. Helyet kap ezek mellett két, Válon született híresség, Kokas Ignác festőművész és Vajda János költő élettörténetét bemutató tárlat is.

 

Egy sörkert és sör-wellness is készül

A kastélyparkban sörkertet alakítanak ki, emellett kültéri színpad, kertmozi és kávézóterasz várja majd a látogatókat. A Nagypincében kézműves sörfőzde létesül a Dreher-hagyományok bemutatása érdekében, mindez sör-wellness szolgáltatással, pinceszínházzal és konferenciateremmel egybekötve.

A Magtárban kulturális rendezvénytér épül, ahol szálláshelyeket is létrehoznak, míg a Szolgabíróság épületében különböző, kapcsolódó szolgáltatások lesznek elérhetők.

Mi épül?kastélyfelújításFejér megyeVálműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés