2024.02.26, Hétfő
Egyedülálló történelmi emlék éled újjá a Gemencben
blikk.hu

Egyedülálló történelmi emlék éled újjá a Gemencben

MTI

2020.02.13. 11:10 - Almási Krisztina

Habsburg Frigyes egykori pavilonja az idei világkiállítás fontos kulturális helyszíne lesz.

Hirdetés

Végéhez közeledik Habsburg Frigyes millenniumi pavilonjának megújítása, amely a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fontos vidéki helyszíne lesz.  

A vörös fenyőből készült, vadászkastélyt mintázó épület stílusa ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit.

Az 1971-es vadászati világkiállítás 50. évfordulóján megrendezendő, 2021-es világkiállítás fontos célja többek között a vadászati hagyományok ápolása és megőrzése, a társadalom számára méltó módon történő közvetítése. A vidéki események között fontos szerepet kap a felújított pavilon is, amely vadászati-kulturális kiállítóhelyként működik majd, interaktív módon bemutatva a világhírű gemenci gímszarvas életciklusát. A pavilonban - eredeti rendeltetésének megfelelően - gímszarvastrófea-bemutató is látható lesz.


Hosszú múltra nyúlik vissza a pavilon története

Az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Albrecht és örököse, Frigyes főherceg által építtetett, egyedülálló szépségű, historizáló stílusú pavilon 1894-ben Lembergben - a mai Lvivben - készült, 1896-ben Budapestre, majd egy évvel később Szekszárdra került.

Az egyedülálló műemlék Habsburg Frigyes főherceg uradalmainak terményeit, bányaüzemét és trófeakiállítását mutatta be az 1896-os millenniumi kiállításon. Az "Ezredéves" rendezvénysorozat 250 pavilonjából ma ez az egyetlen fennmaradt épület, így történeti, ipar- és kultúrtörténeti értéke is jelentős.

A pavilon homlokzata (csodalatosmagyarorszag.hu)

1971-ben a budapesti vadászati világkiállítás egyik fő vidéki elemeként a Gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, és megnyitottak benne egy trófeamúzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták, az épület sokáig üresen állt. A pavilont utoljára 2002-ben újították fel egy kiállítás számára, majd az épületet tavaly áthelyezték a népszerű pörbölyi Ökoturisztikai Központba.

Mi épül?GemencSzekszárdPörbölyturizmusökoturizmus

Hírlevél

Hirdetés