2024.04.24, Szerda
Tavasszal nyithatják meg Győr új parkolóházát
Fotó: kisalfold.hu

Tavasszal nyithatják meg Győr új parkolóházát

gyorplusz.hu, kisalfold.hu

2020.02.25. 16:52 - Hegedűs Gergely

A WHB által kivitelezett, háromszintes épület napelemei a parkolóház ellátásán túl plusz energiát is termelnek majd.

Hirdetés

Nyolcvan százalékban már elkészült a győri Petz Aladár Kórház parkolólemezével (ami gyakorlatilag egymás feletti lemezekből álló, nyitott parkolóházat jelent – a szerk.) a kivitelező West Hungária Bau Kft. (WHB). A projekt állásáról sajtóbejáráson számoltak be - derül ki a gyorplusz.hu cikkéből.

Ez nem az első alkalom, hogy a WHB jelentős méretű parkolóközpontot épít a városban: mintegy egy éve számoltunk be arról, hogy a cég a szintén nyugat-magyarországi Euro Generál Zrt.-vel együtt átadta az Árpád Parkolóházat. 


Fűtött rámpák javítják a biztonságot

A most zajló, tavaly áprilisban megkezdett, Petz Aladár Kórházhoz kapcsolódó beruházásban 359 férőhelyes, három szintes épület jön létre, 180 hellyel többet biztosítva, mint a helyszínt kiszolgáló korábbi parkoló. Ennek köszönhetően minden férőhelyet beleszámítva 601 autóval tudnak majd parkolni a kórházban, amelybe a kisalfold.hu adatai szerint naponta négyezer járóbeteg érkezik.

Az épületben két lépcsőházat alakítottak ki, a hozzá tartozó liftek már működnek. A parkoló minden helyisége, valamint a fel- és lehajtó rámpák is fűthetőek lesznek a téli időben is biztonságos közlekedés érdekében.


Fénycsíkot kap a homlokzat

Az eseményen Ruisz Zoltán, a WHB építésvezetője elmondta:

a parkolók mérete szabvány szerinti, illetve szélességük valamivel még nagyobb is: 5 méter hosszú, 2,75 méter széles beállókat képeznek majd a felfestéssel.

A házban a mozgássérültek számára öt parkolóhelyet alakítottak ki. Az épület homlokzata fénycsíkot kap látványossága érdekében.

Fotó: kisalfold.hu


Az építésvezető elárulta, 560 tonna betonacélt, 4500 köbméter betont építettek a parkolólemezbe. „A tetőszintet még műgyanta réteggel vonjuk be” – tette hozzá. „Ez a betont védi, könnyebben takarítható, és nem utolsósorban kevésbé csúszik a felület.” Az első szintet már befedték műgyantával, a másik két emelet műgyanta-burkolata még hátra van, a száradási idő miatt ennek a megvalósulását az időjárás befolyásolhatja.


A legolcsóbb övezetbe sorolták

Sárkány Péter, a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. ügyvezetője jelezte, ha az időjárás is úgy akarja, akkor már április közepén megnyílik a parkolólemez. A tetőtérben már felszerelték a napelemeket, ez a rendszer biztosítja a ház energiáját.

„A 168 napelem várhatóan több energiát képes termelni, mint amennyi szükséges, így a főhálózatba vissza tudjuk táplálni a maradékot”

– ismertette az ügyvezető.

Kialakítottak négy elektromos töltőállomást, ezek számát igény szerint növelni tudják. Márciusban külön választják a parkolóház és a kórházi autóbehajtási lehetőségét. Az ügyvezető szavaiból az is kiderült, az önkormányzat a legolcsóbb övezetbe sorolta be a parkolót, így a használata nappal és éjszaka is óránként 100 forintba kerül. A Modern Városok Programja keretében az állam 2 milliárd 402 millió forinttal támogatta a beruházást.

Mi épül?közlekedésWEST HUNGÁRIA BAU Kft.GyőrparkolókkórházfejlesztésEuro Generál

Hírlevél

Hirdetés