2024.04.16, Kedd
Okosüzemet épít a Re-Glass Orosházán
Illusztráció - Envato

Okosüzemet épít a Re-Glass Orosházán

mti.hu

2020.05.20. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

Az új létesítményben automata szabályozórendszer felhasználásával a szennyezett lakossági csomagolású üvegeket is fel tudják dolgozni.

Hirdetés

Több mint 700 millió forintos technológiai fejlesztést hajt végre az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó orosházi Re-Glass Kft. Orosházán. A zöldmezős beruházás részeként egy 600 négyzetméteres csarnokot építenek, amihez lebetonoznak egy 3500 négyzetméteres teret is, mely magába foglalja az alapanyag és a termék tárolásához szükséges támfalrendszert.

Az új, okosüzemként működő, automata szabályozórendszer révén a szennyezett lakossági csomagolású üvegeket is fel tudják dolgozni. Így a Békés megyei hulladékkezelő Dareh-től, valamint más közszolgáltatótól is tudnak nagyobb mennyiségben üveghulladékot vásárolni.

Az újrahasznosított anyag 90 százalékát az orosházi öblösüveggyár használja majd fel alapanyagként.

A jelenlegi kapacitás révén évente mintegy 25 ezer tonna sík- és öblösüveg-hulladékot tud feldolgozni az üzem, amit eddig döntő részben ipari üzemektől szereztek be. Az új technológia révén - a tervek szerint 2-3 év alatt - további 10-15 ezer tonna, szennyezett üveghulladékot is fel tudnak majd dolgozni.

 

A fejlesztés 2020 végére fejeződhet be

A tisztább, egyneműbb, szennyeződés mentes anyagok ára kedvezőbb a piacon, így a beruházás várhatóan bevételnövekedést jelent majd a cégnek, emellett európai uniós követelmény is az üveghulladék nagyobb fokú újrahasznosítása, amiből kapacitáshiány van Magyarországon.

A fejlesztés várhatóan ez év végére fejeződik be, az ügyvezető reményei szerint a tesztüzem ősszel elkezdődhet. A Fer-Marik Kft., amely 2019 óta viseli a Re-Glass nevet, síküvegek begyűjtésével, kezelésével és hasznosításával foglalkozik.

Mi épül?üzemépítéshulladékzöldmezős beruházásOrosháza

Hírlevél

Hirdetés