2024.06.16, Vasárnap
Átadták a Bábolna Strand- és Termálfürdőt
Illusztráció - envato

Átadták a Bábolna Strand- és Termálfürdőt

MTI

2020.06.30. 11:59 - Almási Krisztina

A fejlesztés keretében egy három hektáros területen alakították ki a nyári időszakban közel ezer ember befogadására alkalmas fürdőt.

Hirdetés

Megnyílt a Bábolna Strand- és Termálfürdő, ahol három termálmedence, élmény- és gyermekmedence, valamint szauna kínál kikapcsolódási lehetőséget nyáron közel 100, télen pedig 340 látogatónak. A teljes beruházás költsége 3,5 milliárd forint, ebből a település egymilliárd forintot uniós támogatásként kapott, 1,2 milliárd forint hitelt vett fel, 1,3 milliárd forintot pedig saját költségvetéséből biztosított.

A három hektáros területen elterülő strand vonzerejét növeli a mellette 10 hektáron kialakított szabadidőpark és csónakázótó, amely a korábbi téglagyár elhanyagolt és kihasználatlan területén valósult meg.

Horváth Klára polgármester az átadóünnepségen elmondta, hogy a fejlesztés része egy metángázas kiserőmű megvalósítása, amely a vízben található energiahordozót elégetve hőt és villamos energiát termel.

 

Az átadott fürdő épülete


Mozgásszervi és nőgyógyászati problémákra is használható a gyógyvíz

A medencéket tápláló kút 1290 méteres mélységből feltörő 38-40 Celsius-fokos nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévize jodid-ion tartalma miatt keringésjavító és gyulladáscsökkentő hatású, így mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésére, illetve ivókúraként is alkalmazható.

Bábolnán 1983-ban a mezőgazdasági kombinát vezetője, Burgert Róbert fúratott két kutat, olajat keresve. Az egyikből 600 méter mélyről 38 fokos, a másikból pedig 1200 méterről 51 fokos termálvíz tört felszínre. A melegebb kút vizét próbafürdetések nyomán gyógyvízzé nyilvánították, de akkor nem hasznosították.


Tanuszoda is épül majd a fürdő szomszédságában

Jelenleg a járványügyi szabályok figyelembevételével egy időben csak 525-en látogathatják a strandot, ahol 200 négyzetméteres élménymedence, gyermekpancsoló és 100 négyzetméteres spray-park fogadja a vendégeket.

A későbbiekben további három, összesen 220 négyzetméteres téli-nyári termál- és gyógymedencével, szaunával, masszázzsal és sóterápiára is alkalmas gőzkabinnal bővül a szolgáltatások köre.

A fürdőhöz kapcsolódóan kihagytak egy közel 5000 négyzetméteres területet, ami a leendő tanuszoda helyszínéül szolgálhat majd. Az állam ígérvényben biztosította a várost a tanuszoda megépítéséről, melyben egy tanmedencét és egy úszómedencét alakítanának ki.

Mi épül?Bábolnastrandfürdőfejlesztésgyógyfürdők

Hírlevél

Hirdetés