2024.06.22, Szombat
Közel félszáz méteres gerendák tartják majd Sopron uszodájának tetejét - galéria és videó
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu, drónos felvtételek: Buza Márton/WHB

Közel félszáz méteres gerendák tartják majd Sopron uszodájának tetejét - galéria és videó

magyarepitok.hu

2020.06.26. 09:36 - Szabó Ákos

15 tonnás fagerendákat emeltek daruval mintegy 10 méter magasra a WHB és a FÉSZ szakemberei.

Hirdetés

Mintegy két hete jártunk Nyugat-Magyarország egyik leglátványosabb építkezésén, amikor sajtóbejáráson mutatták be a Csik Ferenc Uszoda fejlesztését. A városban a West Hungária Bau Kft., valamint a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. dolgozik konzorciumban egy négy medencével és 1300 fős lelátóval felépülő létesítményen, mely a 115 éves fürdő területén jön létre.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A bejáráson már látható vasbeton tartóoszlopokra és vasbeton szerkezetre emelték be ezen a héten a ragasztott fa kereszttartóelemeket: erről a folyamatról, illetve magáról a teljes projektről Hujber Tamás, a WHB projekt igazgatója tájékoztatta lapunkat.

 

 

A kihívások sem lassították a nagyszabású építkezést

A fejlesztés során a régi, elavult épületet elbontották, majd a földmunkák és az alapozás elvégzése után a medencék vasbeton szerkezetét is kialakították. A kivitelezők a relatíve szűkös munkaterület ellenére jól tudnak haladni és így májusban jutottak el a lelátó előregyártott elemekből való megépítéséhez (a 8-12 tonnás elemek beemelése is jelentős odafigyelést és precizitást igénylő feladat volt). A koronavírus okozta helyzet sem lassította le az építkezést.

 

 

Most a közel 10 méter magas uszoda tetejét alkotó főtartók (összesen 15 darab) beemeléséhez egy 500 tonnás darut használnak: maguk a tető leglátványosabb részét képező, az elkészült épületből majd belülről is látható elemek pedig 42 méter hosszúak és 3 méter magasak. Ugyan az elmúlt időszakban az eső és a szél (időnként 50-60 km/h-s széllökések) is hátráltatták a munkát, és emiatt időnként le kellett állni, a 15 tonnás kereszttartókat rendkívüli odafigyeléssel emelik a helyükre (amikor a cikket illusztráló képek készültek, éppen a nyolcadik gerendánál tartottak, a hét végére készülnek el minddel).

 

 

Jövő tavasszal vehetik birtokba az uszodát a soproniak

A munkafázist követően a kivitelezők a 7500 négyzetméteres alapterületű uszoda építkezésének újabb szakaszába léphetnek és várhatóan jövő márciusban Sopron meg is kaphatja a többfunkciós fürdő- és uszodakomplexumot.

 

 

Az új létesítményben jacuzzi és szauna is lesz a wellnesst kedvelők kiszolgálására. A medencék egy közös, üvegfalakon keresztül természetes fénnyel megvilágított térben, egymás után lesznek megtalálhatóak:

  • egy 25 méter széles és 50 méter hosszú, úszó- és vízilabda-sportesemények megrendezésére is alkalmas medence,
  • egy 25 x 25 méteres bemelegítő-medence,
  • két tanmedence,
  • illetve egy jakuzzi és egy melegvizes merülőmedence is.

Az előcsarnokot két szinttel építik ki: így az összesen mintegy 1300 főt befogadni képes lelátókat is el tudják majd érni az érdeklődők, akiknek a beruházás keretében parkolót is kialakítanak.

 

 

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Sopronuszodaépítés

Hírlevél

Hirdetés