2024.06.18, Kedd
Átfogó külső-belső felújítást kap a debreceni színház
A színház épülete (debrecen.hu)

Átfogó külső-belső felújítást kap a debreceni színház

magyarepitok.hu

2020.07.08. 13:43 - Almási Krisztina

A fejlesztés magába foglalja többek közt a homlokzat- és tetőfelújítást, a nézőtéri ülőhelyek bővítését és a nyílászárók cseréjét is.

Hirdetés

A Modern Városok Program (MVP) keretén belül elrajtolhat a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház műemléképületének átfogó felújítása, amelyet a Hunép Zrt. végez el több mint 9,6 milliárd forintból – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

A színház épülete régen esett át felújításon, és mostanra már színháztechnológiailag elavult, kevés néző fogadására alkalmas és műszaki problémák is jelentkeztek. A rekonstrukció fő célja a befogadóképesség bővítése, külső-belső felújítás és a teljes körű színpadtechnikai megújulás az a műemléki értékek figyelembevételével.

Az átfogó rekonstrukció magába foglalja a homlokzat- és tetőfelújítást, a nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok, öltözők és irodák komplett felújítást, a fal- és padlóburkolatok cseréjét, valamint a festés-mázolást.

Belsőépítészeti szempontból a fejlesztés keretében megvalósul a közösségi terek és a nézőtér bútorozása, illetve a próbatermek akusztikai kialakítása. A színházban egy új transzformátor létesítenek a megnövekedett energiaigénynek megfelelően, új audiovizuális rendszereket és új ügyeleti hívó és utasító rendszereket építenek be, továbbá elvégzik a teljes körű akadálymentesítést is.


Restaurálják a homlokzati díszeket is

A nettó 6350 négyzetméter alapterületű színházban 553 ülőhelyet alakítanak ki, ezen felül pedig 16 rendezői helyet és 66 ideiglenes ülőhelyet is elhelyeznek, továbbá a 3. emeleten 40 állóhely is lesz majd.

Az épületben 17 000 m2-en festést, 6500 m2-en padlóburkolást és 4100 m2-en falburkolást végeznek el.

Ezen felül 1300 m2 -en álmennyezetet alakítanak ki és 110 darab árnyékolót is felszerelnek. A színházban megújulnak az épületgépészeti és épületvillamossági berendezések, valamint az színpadi hang- és fénytechnológia és elektromos hálózat is.

A műemléképület jellegből kifolyólag szobor- és kőrestaurátori munkálatok is megvalósulnak, melynek részeként megtisztítják és helyreállítják a homlokzati díszeket és az ornamentikát.

Mi épül?DebrecenműemlékfelújításszínházfelújításHunép Zrt.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés