2024.07.15, Hétfő
Visszakapta 124 évvel ezelőtti arculatát Szeged meghatározó épülete
dka.oszk.hu

Visszakapta 124 évvel ezelőtti arculatát Szeged meghatározó épülete

mti, magyarepitok.hu

2020.08.19. 08:40 - Hegedűs Gergely

A Kultúrpalota homlokzata immár éppen olyan, mint amilyennek 1896-ban látták a szegediek.

Hirdetés

Uniós támogatással, mintegy másfél milliárd forintból felújították a szegedi Móra Ferenc Múzeum főépületét, a szegedi várat és várkertet. A közbeszerzési adatok szerint a munkákat a Bodrogi Bau Kft. kivitelezte.

A Móra Ferenc Múzeum Szeged szívében, a Tisza-part és a Belvárosi híd találkozásánál fekszik, a régió kiemelkedő kulturális központja. A patinás épület a városkép meghatározó része. Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, irodalomtörténeti, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatómunka folyik a Kultúrpalota falai között.


Az eddigi legösszetettebb fejlesztés zajlott le

A beruházás átadóján Botka László polgármester számolt be a részletekről. Szavaiból kiderült,

a fejlesztésnek kettős célja volt, megőrizni a városképi jelentőségű műemlék épület értékeit és megteremteni a 21. századi feltételeket a vonzó kiállítások rendezéséhez.

A 900 millió forintos uniós támogatásból és 600 millió forint önkormányzati forrásból megvalósult munkálatok során a 124 éves épület legkomplexebb átalakítása zajlott le. A kívül-belül megújult Kultúrpalota néven is ismert épület a felújítással visszakapta eredeti színét: homlokzata most éppen olyan, amilyennek 1896-ban a szegediek láthatták. A következő hónapokban befejeződik a múzeum előtti tér és az egész Stefánia rekonstrukciója is.

A múzeummal együtt megújult a vár, amelynek bejárata átkerült a Stefánia felőli oldalra, és akadálymentesen megközelíthető. Az új helytörténeti kiállításon megjelennek a szegedi boszorkányperek, a betyárvilág, a Nagyárvíz pusztítása, az egykori vár izgalmas története.   


A világhírű magyar természetfotós képei is láthatók

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, a közgyűjtemény 20 hónap után három új állandó kiállítással és két időszaki tárlattal nyitott újra. A díszteremben látható időszaki kiállítás Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének történetét tárja a látogatók elé. A másik, Gábor Áron rézágyúja címet viselő időszaki tárlat a 1848/49-es szabadságharc székelyföldi hadjáratáról, az ágyúöntők és tüzérek munkájáról szól.

Az új természettudományi kiállítás az Alföld és a Tisza árterének állat- és növényvilágát mutatja be. A preparátumok mellett Máté Bence természetfotós csaknem száz fényképét is láthatják az érdeklődők.

A tárlathoz új múzeumpedagógiai foglalkoztatóterem is kapcsolódik.   

Szintén állandó kiállítás mutatja be a múzeum névadóját és egykori igazgatóját, Móra Ferencet. Az író műveit a középpontba helyező látványos tárlat a természethez való meghitt viszonyán keresztül ábrázolja az író életútját és munkásságát.

A szeged.ma azt írta, közel négyezren voltak kíváncsiak a megújult Móra-múzeumra és a Vár és Kőtárra az első hétvégén. 

Mi épül?Bodrogi Bau Kft.Szegedműemlékfelújításmúzeumépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés