2024.03.19, Kedd
Újabb ütemben zajlik a több mint 300 éve lerombolt regéci vár felújítása
Fotó: Neszveda György

Újabb ütemben zajlik a több mint 300 éve lerombolt regéci vár felújítása

mti.hu

2020.09.25. 19:33 - Gyöngyösi Klaudia

A  rekonstrukció során egyebek mellett sütőházat, sáfárházat és borozót is kialakítanak, továbbá kiállításokkal is készülnek a látogatóknak.

Hirdetés

A tervek szerint jövő nyárra készülhet el a regéci vár jelenleg zajló részleges rekonstrukciója, amelynek keretében sütőházat, sáfárházat és borozót is kialakítanak, valamint több kiállítással is készülnek a látogatóknak.

A beruházásban a több mint 300 éve lerombolt erődítmény történeti és építészeti hitelességen alapuló részleges rekonstrukciója zajlik éppen, a tervezett építkezés 60 százalékánál tartanak jelenleg a kivitelezők. Az 1,9 millió euró európai uniós forrásból, határon átnyúló program keretében megvalósuló fejlesztés részeként a újjáépül a palotaszárny, valamint állagmegóvási munkálatokat végeznek el több épületrészen.

A reneszánsz palotaszárny romos falait hagyományos építési technikával építik újjá.

A tervezett kiállítások bemutatják majd egyebek mellett a 17. századi északkelet-magyarországi palotaenteriőrök elemeit, a helyi régészeti feltárások során előkerült habán padlócsempéket, bokályos falicsempéket, cserépkályha-töredékeket és díszedényeket is.

 

Több tízezerrel nőtt a látogatók száma a felújított várban

A projekt során háromszintes épület

  • pincéjében borozót, pihenőteret alakítanak ki,
  • a sütőházban bemutatják, hogyan készültek az ételek a középkori eszközökkel,
  • a sáfárházban pedig az élelmiszerek tárolását, feldolgozását tekinthetik meg az érdeklődők.

A leányasszonyok házában pedig az udvarhölgyek által használt bútorokat, eszközöket, ruhákat és ékszereket mutatják be.

Bakos Ferenc, Regéc polgármestere a beruházás kapcsán kiadott sajtóközleményben elmondta: az előző fejlesztésnek köszönhetően pár ezerről 42 ezerre nőtt a vár éves látogatószáma és hasonló mértékű növekedést várnak a most zajló beruházástól is.

Mindezzel nemcsak megmentették II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának és a magyar történelemnek egy fontos színhelyét, de munkahelyeket is teremtettek. A turisztikai érdeklődés növekedése nagy lökést adott a település és a térség más jellegű idegenforgalmi szolgáltatóinak is, például a szállásadóknak.

Mi épül?Regécműemlékfelújításrekonstrukcióépítőiparörökségvédelem

Hírlevél

Hirdetés