2024.03.29, Péntek
Elkészült Nyugat-Magyarország több mint 700 éves templomának restaurációja
Fotók: MTI/Filep István

Elkészült Nyugat-Magyarország több mint 700 éves templomának restaurációja

magyarepitok.hu, mti

2020.10.02. 10:20 - Szabó Ákos

Újraszentelték a csaknem hárommilliárd forintból felújított Szent Mihály-templomot, melynek munkálatait a SWIETELSKY végezte el.

Hirdetés

Ünnepélyes ceremónia zárta csütörtök este Sopronban a Szent Mihály-templom felújítását, melynek során többek között jelképesen újra is szentelték a több mint hét évszázada álló épületet. A város védőszentjéről elnevezett templomot a SWIETELSKY Magyarország Kft restaurálta.

Az eredetileg a 13. században román stílusban elkészült, majd az 1400-as években gótikus átépítést kapott Szent Mihály-plébániatemplom mai neogótikus formáját a 19. században nyerte el idősebb Storno Ferenc tervei alapján.

 

Nagyszabású munka eredményét ünnepelték

 

 

Most többek között a nagytemplom épületének homlokzatát 1800 négyzetméteres felületen restaurálták, külön figyelmet fordítva a kőfelületekre is (a több mint 2000 négyzetméternyi kőhomlokzati elemek is megújultak). A szintén kő padlóburkolatot 698 négyzetméteren újították fel, 1688 négyzetméteren kapta vissza régi állapotát a templom cserépteteje és 1154 négyzetméternyi vörösréz díszítést is helyreállítottak.

Emellett az orgona restaurálását is elvégezték, a berendezést is helyreállították és modernizálták, valamint szobrászati igényű felújítást végeztek és mintegy 1500 négyzetméternyi falfestésre került sor számos más munkával együtt.

 

"Az ember test és lélek egysége"

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében emlékeztetett arra:

az elmúlt tíz évben 3000 templomot építettek, vagy újítottak fel a Kárpát-medencében.

Beszéde végén felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök soproniakhoz intézett levelét, amelyben a kormányfő azt hangsúlyozta, hogy egy templom újraszentelése mindig a gyökerek megerősítését jelenti.

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt hangsúlyozta: az ember test és lélek egysége, majd az újraszentelés alkalmából elhelyezte az oltárban boldog Apor Vilmos és boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök ruha-, illetve csontereklyéjét.

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.Sopronegyházi fejlesztésektemplomfelújításműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés