2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Layher állványokkal zajlik a 75 méter magas templomtorony felújítása
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Layher állványokkal zajlik a 75 méter magas templomtorony felújítása

magyarepitok.hu

2020.12.14. 12:01 - Kalácska-Nagy Nóra

A 13. kerületi Kármelhegyi Boldogasszony Templom állványozása során mintegy 2500 négyzetméternyi állványanyagot használtak fel.

Hirdetés

A főváros Huba utcai Sarutlan Karmelita Rendtartomány Budapest Fővárosi védelem alatt álló épületegyüttesének helyreállítása 2016-ban kezdődött, amelynek állványozás szempontjából legnagyobb kihívást jelentő eleme a templom. A szerkezethelyreállítási kivitelezési munkálatokat a fővállalkozó Bux Bau Kft. végzi.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az állványozásért és a felvonóért Strausz Péter irányításával a Bakony-ács Kft. szakemberei felelnek, akik kifejezetten templomok felújítására specializálódtak. Az állványozó csapat a megbízható és biztonságos Layher termékek felhasználásával járul hozzá a projekt sikeréhez.

 

A tervezés fontos lépcsője az állványozási munkának

Templomok esetében különösen fontos, hogy a hozzá tartozó állványzatot pontosan megtervezzék, hiszen ezek az épületek változatos geometriájú, tagolt homlokzati képet mutatnak; tornyok, pillérek, szobrok, párkányok ékesítik, amelyekhez az állványzatot hozzá kell igazítani a profi kivitelezési munka erdeménye érdekében. A Layher állványrendszerek alkalmazásával azonban ez sem okoz problémát.

Továbbá tornyok állványtervezésénél gyakran kihívást jelent azoknál az oldalaknál megtervezni az állványt, amelyek nem közvetlenül a földről indulnak. Ebben az esetben meg kell oldani a toronyhoz való rögzítést.

A jelen projektnél is ezzel a kihívással kellett szembe nézni, ugyanis a főtorony két oldalán a templomhajó foglalt helyet, melynek boltozatai nem terhelhetőek, tetőszerkezetét pedig teljes egészében el kellett a torony munkálataival párhuzamosan bontani és újjáépíteni. A fővállalkozó - saját ötlete alapján - egy közel 10 tonna súlyú, egyedi gyártással készített acél fogadószerkezettel oldotta meg az induló szint alátámasztását.

Az előzetes állványtervezés így kiemelt szerepet kapott, ugyanis a teljes acélszerkezet méretezéséhez szükséges terhekre vonatkozó információkat a részletes állványterv szolgáltatta a kivitelező statikus tervezője számára.

Az állványterv birtokában a teljes állványzat – a szükséges restaurátori és kődaruzási munkákkal összeegyeztetve - kevesebb, mint négy hét alatt ért fel közel 50 méteres állványmagasságig (a mintegy 75 méteres utcaszinttől mért magasságba).

Eközben az állványzathoz szükséges elemeket – organizációs hely hiányában – külső telephelyen összekészített napi beszállítással kellett megoldani.

A Bakony-ács Kft. által tervezett és kivitelezett állványzat a Layher mérnökök segítségével valósult meg a Layher SIM, a Layher digitális állványtervező koncepciója szerint. Ezzel az eljárással

  • pontos anyaglista állítható össze, mellyel idő és pénz spórolható,
  • a logisztika pontosan, ütemezve tervezhető,
  • az összeszerelési idő rövidebbé válik,
  • a pontos terv birtokában kevesebb emberi erőforrást igényelhet az építés,
  • valamint elkerülhető a hibalehetőség is.

A kármelita templom projektje is jól példázza a tervezés fontosságát, hiszen az állványzat majdnem teljes mértékben a tervek szerint épült meg. Így gyorsabban, költséghatékonyabban és biztonságosan építették fel a szükséges állványzatot.

Milyen állványmegoldásokat használtak a templom felújításához?

A külső homlokzatra és a toronyra is a Layher Blitz állványzat került, amely egy egyszerű és villámgyors állványzat. Homlokzati munkák során megfelelő megoldásnak bizonyul, hiszen csupán hat alapelemből áll, könnyen és gyorsan építhető.

A tornyok érdekes geometriájuk miatt egyedi állványozási megoldásokat kívántak, ezt az igényt a Layher termékei kiválóan kielégítik. A templomtorony állványzata 25 méterről indul, ezt az egyedi acél fogadószerkezetről oldották meg, és hozzávetőlegesen 50 méter magas. Számos belső konzolt használtak az állvány és a templomtorony közötti felület kitöltésére, így szélesebb munkafelületet tudtak kialakítani.

A biztonságos munkavégzést sok egyéb dolog mellett a háromsoros oldalvédelem – bokaléc, középkorlát, felső korlát – biztosította. Mivel Budapest forgalmas részén helyezkedik el a templom, fontos volt, hogy minden elővigyázatossági intézkedést betartsanak a szakemberek.

A belső udvar homlokzati állványánál Layher Podest lépcsőt alkalmaztak, amely segíti a gyorsabb és a könnyebb közlekedést, illetve az eszközök egyszerűbb szállíthatóságát teszi lehetővé.

 

Hazánk egyik legmagasabb Geda felvonóját használták

A projekt során Magyarország egyik legmagasabb Geda felvonóját használták, amely 64 méter magasra viszi fel a szükséges építőanyagot.

Az állványzatért öt gyakorlott szakember felelt, akik profi szakértelemmel építették fel a közel 2500 négyzetméternyi torony- és homlokzati állványt. Érdekesség, hogy a templom állványozási munkái során a szakemberek 1918-as, 1945-ös és 1956-os dátumozású, vésett téglákra is bukkantak.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.Bux Bau Kft.Bakony-ács Kft.építőipari cégektemplomfelújításállványozás

Hírlevél

Hirdetés