2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Átadták Zalaegerszeg legújabb termelői és kézműves piacát
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Átadták Zalaegerszeg legújabb termelői és kézműves piacát

magyarepitok.hu

2021.11.20. 09:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A Szabadics Zrt. munkájával nem egyszerű piac készült el, hanem azzal együtt a göcseji tájegységet bemutató tudásközpont is.

Hirdetés

Október végén elkészült a nettó 900 négyzetméter alapterületű Helyi termelői és kézműves piac - Göcsej tudásközpont. A projekt Zalaegerszeg város beruházásában a Nívódom Kft. és a Szabadics Építőipari Zrt. konzorciumával valósult meg. A két cég mindvégig konstruktívan tudott együttműködni a projekten. Az építész tervező a Zala Art Kft.-től Czigány István és Czigány Kató

Márciusban járt lapunk utoljára az építkezésen, akkor a pajta épületrész alapozásánál tartottak, és készítették a térburkolat alatti alépítményt. Ezenkívül folyamatban volt a homlokzati nyílászárók beépítése, illetve a hús- és hentesáru épület szerkezetépítése is.

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

A pajtaszerű árusítóhely a piac legkülönlegesebb része

Dávid András, a Szabadics Zrt. építésvezetője elmondta, habár már augusztusban befejezték a szerződés szerinti munkákat, külső gáz és villany közműcsatlakoztatások miatt szerződésmódosításra volt szükség a kivitelezőkön kívül álló problémák miatt.

Ezzel együtt október 29-én hiba és hiánymentesen átadták a projektet. Jelenleg az épület használatbavételi eljárása zajlik. A megrendelő pedig már a konyhatechnológia és a belső berendezések elhelyezésével foglalkozhat.

Az építésvezetőben az udvari fedett, oldalról nyitott szín, vagyis pajtaszerű épület hagyta a legmélyebb nyomot, a külső árusítóhelyként funkcionáló épületrészre a legbüszkébb a konzorcium.

Tudásközpont a népi értékek tovább adásáért

A zalaegerszegi piac különlegessége, hogy nemcsak üzleteket és árusító helyeket alakítanak ki a helyi termelőknek, hanem az épületben a zalai vidékre jellemző ízeket kínáló étterem nyílik, illetve egy egész héten át nyitva tartó szövetkezeti bolt is.  

A piac létrehozásával a háztáji termelés népszerűsítését tűzték ki célul. A helyi piacokat és a helyi termelőket támogatják azzal, hogy a város megteremti a helyi áruk megvásárlásának lehetőségét.

A különböző göcseji és zalai értékek átadására alkalmas bázist alakítottak ki. Az emeleten létrehozott tudásközpont a népi kézművesség bemutatását és továbbadását támogatja, amihez előadóterem, kézművesműhely és egy kiállítótér is kapcsolódik. Itt lehetőség lesz megtanítani azokat a hagyományos folyamatokat, amelyekkel régen előállították az élelmiszereket – mint aszalás, lekvár főzés -, de gazdasszony képzéseket is terveznek indítani.

A promenad24.hu cikke szerint az első vásárlók 2022 márciusában vehetik birtokba az épületet.

Galéria

Mi épül?Szabadics Zrt.Nívódóm Kft.Zalaegerszegpiacokvásárcsarnok

Hírlevél

Hirdetés