2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Elrajtolt a szerkezetépítés a nagyszabású zalai honvédelmi beruházásban
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elrajtolt a szerkezetépítés a nagyszabású zalai honvédelmi beruházásban

magyarepitok.hu

2021.03.26. 10:46 - Hegedűs Gergely

A ZÁÉV és a KÉSZ kivitelezésében harcjárműveket gyártó üzem épül Zalaegerszegen egy 60 milliárd forintos beruházásban.

Hirdetés

Pénteken délelőtt Zalaegerszegen beemelték a német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalataként épülő, Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem első tartóoszlopát. A beruházást a ZÁÉV Építőipari Zrt., illetve a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. kivitelezi a ZalaZone járműipari tesztpálya szomszédságában.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A mintegy 60 milliárd forintból felépülő komplexum a zalai tesztpálya lehetőségeit kihasználva készül el. A termelés 2023-tól indul el majd el, az üzem a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert fog foglalkoztatni, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd. 

Az üzemben a világ jelenleg legmodernebb páncélozott harcjárműveit állítják majd elő, a gyár beszállítóinak keresése, a kapcsolódó kutatás-fejlesztési projektek már elindultak.

Közel 300 oszlopot állítanak fel

Az eseményen Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a pénteken ünnepélyesen elhelyezett első két, 30 tonnás tartópillér mellett további 278 oszlopot állítanak fel.

A több mint 14 méter belmagasságú, napelemes rendszerrel ellátott gyártócsarnokban 10 és 25 tonnás daruk mozgatják majd az alkatrészeket.

Szavaiból az is kiderült, a tavaly decemberben indult fejlesztésben a ZÁÉV-KÉSZ konzorcium eddig többek közt

  • közel 115 ezer köbméter földet mozgatott meg,
  • lefúrt közel 5 méter mélyen 784 cölöpöt,
  • és bedolgozott 1200 köbméter betont.

A KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. részéről Kelemen Csaba, az Igazgatóság elnöke vett részt. Beszédében köszönetét fejezte ki, hogy a társaságuk egy kiváló csapat része lehet a kiemelkedő volumenű fejlesztésben. "Olyan együttműködést lehet tapasztalni a projektben, ami mintaértékű. Minden szereplő mindent elkövet, hogy a beruházás elkészüljön, hiszek ebben, hogy ez a közös erőfeszítés eredményes lesz" - hangsúlyozta az elnök.

Tizenkét pontos kormányhatározat készül az építőipar modernizálására

Az eseményen Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter is részt vett.

Beszédében úgy fogalmazott, az építőipar az elmúlt évek egyik sikerágazata. 

"A további fejlődéséhez a kormány partnerséget kínál az ágazat szereplőinek, hogy az építőipari vállalkozások hightech színvonalú fejlesztéseket tudjanak végrehajtani, növeljék a hatékonyságukat, illetve minél inkább magyar szereplők legyenek a piacon" - mondta a miniszter.

Emlékeztetett, a kormány tavaly fogadta el az új építésgazdasági stratégiát, amelynek egyik alappillére a hatékonyságnövelés. Példaként említette, hogy egy svéd építőipari dolgozó háromszor akkora árbevételt termel, mint egy magyar." Leginkább a technológia korszerűsítésével lehet a kivitelezési minőséget, a költség- és időhatékonyságot növelni" - jelentette ki Palkovics László.   

Szavaiból kiderült, hamarosan elkészül az a kormányhatározat, amely 12 pontban fogalmazza meg az építőipar modernizálására vonatkozó javaslatokat. "Jelenleg az ötödik technológiai korszerűsítési és hatékonyságnövelő pályázat érhető el, de a második félévben megjelenik a hatodik kiírás is mintegy 12 milliárd forintos kerettel, ez utóbbi az építési alapanyagok, építőanyagok minőségbiztosításának erősítését is célozza" - jelezte a miniszter.


A harcjárműgyárat kiszolgáló tesztkörnyezet is épül

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz), egyben a harcjárműgyár és a szomszédságában lévő járműipari tesztpálya miniszteri biztosa elmondta: a ZalaZone Járműipari tesztpálya építésének szintje meghaladta a 85 százalékot, év végére el is készülhet, mellette pedig a leendő harcjárműgyárat kiszolgáló tesztkörnyezetet is kialakítják.

A csaknem 60 hektáros területen épülő Lynx-üzem gyártócsarnoka Zala megyében az egyik legnagyobb méretű lesz a több mint 25 ezer négyezetméteres alapterületével.

Galéria

Mi épül?KÉSZ CsoportZÁÉV Építőipari Zrt.Zalaegerszeghonvédelemzalai harcjárműgyárcsarnoképítésüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés