2024.04.20, Szombat
Az Esztergomi Bazilika restaurátorainak munkáját segíti az új Layher állványzat
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az Esztergomi Bazilika restaurátorainak munkáját segíti az új Layher állványzat

magyarepitok.hu

2021.04.27. 11:25

Az opeionon keresztül egy függesztett Layher állványszerkezet nyújt támogatást az Esztergomi Bazilika felújításához.

Februári cikkünkben részletesen beszámolt lapunk Magyarország legnagyobb temploma, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház folyamatban lévő felújításáról és állványozási munkálatairól. A Belvárosi Építő Kft. kivitelezésével és a Layher megoldásaival ismét egy egyedi állványszerkezet épült az Esztergomi Bazilika rekonstrukciójának támogatására.

A restaurátorok igényeihez teljes mértékben igazodik az új állvány, melynek segítségével az opeiontól (a belső tér megvilágítását szolgáló kör alakú nyílás a kupola záradékpontján – a szerk.) lefelé körülbelül 3 méterre is hozzáférnek a kupola felső részéhez, ezzel jelentősen megkönnyítve a szakemberek munkáját.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Layher Allround oszlopok tartják az állványszerkezetet

Az állvány tervezésekor a korábban már együtt dolgozó, a Belvárosi Építő szakembereiből, Layher mérnökökből, statikusokból és építészekből álló tervező csapat egy olyan megoldással rukkolt elő, amely

a kupola felső részéhez való hozzáférést egy különálló állványszerkezettel biztosította, és amely független a korábban épített kupolaállványzattól.

Ezzel ismét egy egyedi megoldás született, a függesztett Layher állványszerkezet az opeionon keresztül ereszkedik le. A kupola felső beton-tégla összefogó gyűrűjére egy 9 méter hosszú Layher FW gerendát erősítettek, majd ezt letalpalták a gyűrűre. Az FW rendszer az Allround állványzat egy kiegészítő eleme, amely nagy teherbírásra alkalmas és nagy fesztávok esetén is kiválóan alkalmazható.

A gerenda közepén négy Allround oszlop ereszkedik le az opeinonon keresztül, ami további négy oszloppal meg lett erősítve, ez tartja a különálló állványszerkezetet. Az új állványt visszatámasztották a kupola falához vízszintes és függőleges irányban is több ponton, így ismét egy stabil munkaállvány épülhetett a restaurátorok számára.

 

Pár nap alatt felépült az állványzat

Az új szerkezethez hozzávetőlegesen 6 tonna állványanyagot használtak fel. Az Allround állványzat sokoldalúságának köszönhetően egyedi építési helyzetekre alkalmazott megoldások is könnyen és rugalmasan megvalósíthatók. Az Esztergomi Bazilika állványozása során ez már több soron bebizonyosodott, egyik jó példa erre a fent említett állványszerkezet is. Az Allround elemekből kiválóan kialakítható bármilyen geometriai térbeli alakzat.

A függesztett állványzat építése során ügyelni kellett arra, hogy a korábban megépített állványzatokkal - például a kereszt állványzatával – megfelelően kapcsolják össze a helyes teherelosztás érdekében.

A kihívást mérnöki bravúrral, profi, gyakorlott kivitelezéssel oldották meg, és mindössze 2-3 nap alatt felépítették. A munkálatok a külső oszlopok állványozásával folytatódnak majd.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.EsztergomállványzatBelvárosi Építő Kft.