2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Hagyományos mesterségek segítségével épült fel a Skanzen új, erdélyi tájegysége
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Hagyományos mesterségek segítségével épült fel a Skanzen új, erdélyi tájegysége

magyarepitok.hu és skanzen.hu

2022.07.22. 07:30 - Kolinek Nóra

Az EBH INVEST kivitelezésében elkészült projektben a nem mindennapi alapanyagokat speciális munkafolyamatokkal építették be.

Hirdetés

Több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy új tájegységgel bővült a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A május közepén megnyílt kiállítás nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak életébe is bepillantást enged. Az épületegyüttes az első komplex összefoglaló kiállítás hazánkban, amely két évszázadot átívelően reprezentál egy határon túli területet.

A tájegység első része húszéves előkészítés és négy és fél éves kivitelezés eredményeként valósult meg. A munkát az EB HUNGARY INVEST Kft. végezte el.

Az Erdély épületegyüttessel a Skanzen hatvan hektáros területe tizenöt hektárral növekedik. Szimbolikus jelentéssel bír, hogy a határon túli 103 ezer négyzetkilométernyi területet reprezentáló új épületegyütteshez egy határátkelőn és a főút alatt átvezető alagúton keresztül juthatnak el a látogatók. Az aluljáró kivitelezője a METO Építő Zrt., a közlekedési infrastruktúra tervezéséért a FŐMTERV Zrt. felelt. Az aluljáró építészeti kialakítását az Avant-Garde Építész Stúdió végezte. Az építkezésről korábban lapunkban is beszámoltunk.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Templomot és kultúrházat is kialakítottak

A székely városi épületegyüttes a XX. század első felének erdélyi városfejlődését, művelődés- és kultúrtörténet jelenségeit, a népi építészetet, lakáskultúra és életmód területén bekövetkezett változásokat és a hagyományok tovább élését mutatja be. Itt található

  • a székelykeresztúri patika,
  • a marosvásárhelyi kávéház,
  • a marosvásárhelyi nyomda,
  • a székelyudvarhelyi postahivatal,
  • a kézdivásárhelyi divatáru-kereskedés és
  • Sepsiszentgyörgyi ügyvédlakás.

Az erdélyi falvakat a

  • a szászújfalusi (két lakóház, melléképületek, 2 csűr),
  • a homoródalmási,
  • a négyfalusi,
  • a csíkszentsimoni és
  • a balavásári porta jeleníti meg.

Az egyházi telek részeként épült nyárádgálfalvai templom, kiskedei kultúrház és a tordátfalvi iskola szemlélteti, hogy a közösségi élet irányítása évszázadokon át az egyházközségek hatáskörébe tartozott.

Kiviteli tervek mellett rajzok és fényképek segítették a munkát

Az EBH INVEST tájékoztatása szerint a munkálatokat 2018 februárjában kezdték meg.

A feladat érdekessége, hogy a szakemberek az építészek felmérési tervei alapján végezték a munkájukat, valamint elbontott, beszámozott és Erdélyből áthozott épületek újjáépítésével és összeállításával készült el a projekt.

A projekt első évében a meglévő alföldi tájegység felújítását és a leendő erdélyi tájegység bekerítését végezték el. Az egyik legnagyobb kihívást jelentő munka a hagyományos épület- és asztalosszerkezetekből, illetve homlokzatdíszekből és tagozatokból álló régies alföldi stílus megteremtése volt.

 

A nem mindennapi alapanyagok használata speciális munkafolyamatokat is igényelt: a hagyományos kőművesmunkák mellett, nádfedést, taposott szalmafedést, bontott cserépfedést, fafedéseket is végeztek a szakemberek.

A tájegységnek megfelelő stílusú cserepet nehezen és csak több helyről lehetett összegyűjteni, a dránica deszkafedéshez szükséges alapanyagok (faszögekkel szegelt tetőfedő deszkalapok – a Szerk.) Erdélyből érkeztek. A tetőszerkezetek ácsolása hagyományos ácskötésekkel és illesztésekkel, illetve keményfaszegekkel készült, míg a csűr kialakítása során nádszövet tapasztást, vesszőfonást és agyagtapasztást alkalmaztak.

A dránica fedést és a hagyományos díszműbádogos munkákkal készült lemezfedéseket legtöbbször fénykép alapján rekonstruálták.

Közel 2 kilométer hosszú úthálózat épült ki

A belső terek kialakítását (burkolatok, festés, befejező munkák) szintén az EBH INVEST végezte el. A Skanzen munkatársai évtizedeken át gyűjtötték és szállították az épületeket, anyagokat és a kiállítási tárgyakat az intézmény raktárába. A vállalat szakembereinek ebből a raktárból kellett összegyűjteniük és a beszámozott elemeket a tervek alapján összeállítaniuk. A hiányzó részek pótlása és beszerzése is a feladat része volt.

A folyamatokat a Skanzen építészei és néprajzosai koordinálták. A hitelesség érdekében a megrendelő részéről elvárás volt a korhű kivitelezés és az eredeti stílus megtartása: ennek megfelelően például a kilincseket rézművész öntötte ki.

A fentieken túl a kivitelező a tereprendezési munkák során közel 1 kilométer hosszan épített kiszolgáló utat, a porták körül csatornahálózat és hozzávetőleg 800 méter hosszú makadám úthálózat épült ki, továbbá kijelölték egy későbbiekben telepítendő tó területét.

 

Galéria

Mi épül?EBH INVESTskanzenszentendrei Szabadtéri Néprajzi MúzeumMeto Építő Zrt.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Avant-Garde Kft.

Hírlevél

Hirdetés