2024.03.19, Kedd
Megújul a Kútvölgyi Kórház toronyépülete: 34 méter magas Layher állványrendszert építettek ki
Fotók: Layher Kft.

Megújul a Kútvölgyi Kórház toronyépülete: 34 méter magas Layher állványrendszert építettek ki

magyarepitok.hu

2021.07.30. 16:48

A projekt során közel 11.000 négyzetméternyi homlokzat kerül felújításra.

Elkezdődött a budapesti Kútvölgyi Kórház toronyépület homlokzatának teljes korszerűsítése. A beruházás során 11 ezer négyzetméternyi homlokzat újulhat meg 11 milliárd forintból. A tervek szerint az első ütem befejezése 2022 első fele. A létesítményen évekkel ezelőtt megkezdték és részlegesen eltávolították a homlokzati burkolatot, melyet most folytatnak a kivitelezők. Ezzel párhuzamosan egy külön projekt keretében sor kerül a belső felújításra is.

Fotók: Layher Kft.

A maradék bontási munka elkészültével a szakemberek megerősítik a falszerkezetet, majd új hőszigetelést alakítanak ki, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, végül pedig kiépítik az új szerelt homlokzatot. A projekt generálkivitelezője a B+N Referencia Zrt, az állványozást pedig Layher termékekkel a Stabil Építő Kft. végzi.

 

A modern tervezési technológia pontos és precíz képed ad az épületről

A homlokzati állvány tervezését a kivitelező szakemberek a Layher Kft. mérnökeinek segítségével valósították meg. Egy modern állványtervezési technológiát használva LiDar szkennerrel beszkennelték az épületet, ez alapján pedig elkészült az épület 3D-s pontfelhője, amire pontosan rá tudták tervezni az állványzatot a LayPlan Suite tervező szoftver segítségével.

 

A sok a kiugró épületrész és a helyszíni geometriai adottságok miatt egyedi igényekre szabva kellett megtervezni az állványzatot.

Ez a világszinten már mindennapossá vált technológia nagyban gyorsítja a tervezési munkát és nem utolsó sorban pontos tervek születnek, mely ennél a projektnél különösen hasznosnak bizonyult, ugyanis a szkennelés segítségével készített 3D modellel pontosították a meglévő tervrajzokat.

 

A 11.000 négyzetméternyi felületet körülbelül 120 tonna állvány veszi körbe

Az állványozó csapat egy 34 méter magas, közel 120 tonna súlyú állványrendszert épített ki, mely az épület A-, B-, C-, és D szárnyát érintette teljes homlokzati felületen.

Mivel a homlokzatra felkerülő rétegrend vastagabb lesz, mint az eredeti, ezért messzebb kellett helyezni az állványt a faltól, így a még biztonságosabb munkavégzés érdekében azokon a szinteken, ahol munkavégzés folyik belső korlátot is kiépítenek a szakemberek.

Főként Layher Blitz homlokzati állványt használtak az épület esetén, mely átfogó elemkínálattal rendelkezik minden építési helyzetre, ráadásul minden más Layher termékkel jól kombinálható. Továbbá Blitz fali rögzítőket alkalmaztak, amiket csak a födémekhez lehetett rögzíteni a falazathoz nem, emiatt pedig különösen figyelni kellett és rövid fali kikötőket kellett használni, hogy ne akadályozzák az állványon a munkavégzést.

Természetesen az egyik legfontosabb szempont a biztonság volt. A Blitz állványrendszer jól átgondolt elemekből áll, így az építés közben is stabil a szerkezet, továbbá minden tanúsítvánnyal rendelkezik. Három soros oldalvédelem lett kiépítve a kórház állványzatán, amely szintén növeli a biztonságot.

 

Egyedi, helyszínre szabott állványmegoldások

Mindemellett egyedi megoldásokat is ki kellett alakítani, ugyanis az épület körül angolaknák találhatóak, amik csak korlátozottan terhelhetők, így ezt a problémát többnyire rácsos tartós kiváltással oldották meg a szakemberek.

Ahol a teljes falszakasz előtt angolakna helyezkedik el, ott Layher Allround állványzatot használtak, hiszen ezen állványrendszernek a legfőbb tulajdonsága a rugalmasság, amely az ilyen egyedi helyszíni adottságok esetén kiválóan praktikusnak bizonyul. Itt az Allround tartószerkezet indul a földről, majd arról Layher Blitz munkaállvány. Ez a megoldás is kiválóan példázza, hogy a Layher termékcsoportja egymással teljesen kompatibilisek, amely nagy előny, hiszen rugalmasan szinte bármilyen helyszíni akadály, nehézség megoldható a rendszeren belül.

Szintén különleges megoldásokat alkalmaztak a negatív sarkoknál, ahol Allround és rácsos tartók segítik majd a kivitelezők munkáját.

A főbejáratnál az Allround FW rendszer elemeit használták. Ez a rendszer nagy fesztáv és nagy terhelés során kiváló megoldás műszaki és gazdasági szempontokból. A kórház esetén 12,3 m-es fesztávon helyezték el az FW gerendát, főként a felette lévő állványzat magasságából adódó teher miatt.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.állványzatállványozásBudapestkórházfejlesztés