2024.03.19, Kedd
A tervek szerint halad Pasarét különleges templomának kivitelezése
Fotók: Hlinka Zsolt/Laterex Zrt.

A tervek szerint halad Pasarét különleges templomának kivitelezése

magyarepitok.hu

2021.09.28. 11:00 - Füzi Nikolett

A budapesti objektum kivitelezése a Laterex Építő Zrt. munkájával valósul meg.

Hirdetés

Ütemterv szerint haladnak a munkálatokkal a megújuló és új közösségi éplettel is bővülő pasaréti ferencesek Páduai Szent Antal Plébániáján – informálta lapunkat a kivitelező. A Laterex Építő Zrt. által megvalósuló komplex kivitelezés három helyszínre terjed ki:

  • a 2889 négyzetméteres telken felújítják a rendházat és a templomot,
  • valamint a területen lévő meglévő földszintes plébánia épületrész elbontásával egy új, korszerű közösségi plébánia épületet hoznak létre a régi helyett.
Fotók: Hlinka Zsolt/Laterex Zrt. - A képre kattintva galéria nyílik meg.

 

A projekt megvalósítására 1,8 milliárd forintos állami támogatás áll rendelkezésre, a munkálatok pedig már 2021. január óta tartanak.

Legutóbb februárban adott hírt lapunk arról, hogy megkezdték a második ütembe tartozó munkálatokat, illetve, hogy az újonnan épülő közösségi ház épülete akkorra már szerkezetkészen állt.

A kivitelező tájékoztatása szerint jelenleg a tárolóterületek és közösségi terek létrehozásán, a könyvtár méltó helyen történő kialakításán, továbbá az épületek elavult rendszereinek modernizálásán dolgoznak.


Hangszigetelt szobák, egyedi megoldások

A megújuló rendház külsőleg és belsőleg is teljes átalakulásban részesül. Az épület belső munkálatai többek között kiterjednek a nyílászárók cseréjére, belső felületképzés megújítására, burkolatcserére és egy új kisteherfelvonó létesítésére is. A kivitelezők feladata továbbá a teljes épületgépészeti és elektromos felújítás elvégzése is.

A ház szobáit átalakítják és korszerűsítik: elválasztófalak beépítésével hangszigetelést kapnak, ezen felül új fürdőszobákat is kialakítanak. A szobákba új bútorok, a közösségi terekbe pedig új beépített bútorok kerülnek. Nem csak a szobákban, a rendház konyháján is jelentős modernizálás zajlik. A főzőhelyiségben korszerűsítik a gépészeti rendszereket, kicserélik a burkolatokat, lefestik a falakat, valamint új konyhagépeket és berendezéseket helyeznek el.

A rendház egykori arculatának megőrzéséért a folyosók a templom korabeli padlójával megegyező, egyedi gyártású terrazzo lapburkolatot kapnak, mely helyszíni csiszolással és polírozással nyeri el a végső felületét.

Nem csak belül, hanem külsőleg is megszépül az épület: a kivitelező szakemberei újrafestik a teljes homlokzatot és a nyílászárókat, emellett elkezdték a kert felújítását, amit szintén komplett burkolatcserével látnak el.

 

Kívül-belül szépül a templom

Tovább folytatódnak a munkálatok a templomban és templomtoronynál is, ahol a külső munkálatok során a teljes homlokzat és templomkereszt újrafestésével együtt felújítják a templom korábban nem renovált, rossz állapotban lévő ablakszerkezeit. A pillérek mögötti műkőből felépülő főhomlokzati szakasz is megszépül: eltávolítják a fehér színű utólagos festést és megtisztítják a felületet.

A kivitelezők elmondták, a templom kereszt kiegészül Krisztus mezítelen karja és Szent Ferenc keresztbe tett karjainak szimbólumával, amelyet aranyozással is kiemelnek.

A templom belső térben is szintúgy számos feladat valósul meg. Többek között újrafestik a falakat és pilléreket, kiépítik az elektromos hálózatot, illetve kicserélik a templomtér komplett aljzatát és padlóburkolatát. Kiemelték, hogy a kövezet a rendház folyosójához hasonlóan, egyedi gyártásban, valamint helyszíni csiszolással és polírozással készül.

Vannak olyan részek, ahol restaurátorok bevonása is szükséges volt, ilyen módon restaurálták

  • az oldalfali és a kórus mellvéd freskóit,
  • a keresztutat ábrázoló freskót,
  • a kőoltárokat,
  • valamint sor került az oldalkápolnák színes üvegablakainak megtisztítására is.

 



Az épület architektúrájúval is érzékeltetik az épületek egységét

Számos feladattal haladtak előre a korábbi egyszintes plébánia épületével is. A helyére egy épülő háromszintes új közösségi ház a templommal és a rendházzal egy egységet képez, ezt az épület beépítésével és architektúrájával is igyekeznek kifejezni.

Külső megjelenésében harmonizál a rendház és templom épületekkel, valamint homlokzatának színe is azonos az épületegyüttes többi részével. Az utcafronti homlokzatán pedig a nyílászáró sáv előtt finombeton rácsozat ad árnyékot.

A lapos tetős kialakítású új létesítmény a plébánia mindhárom szintjén kapcsolódik a meglévő rendház épülethez; az alagsorban egy üvegfolyosó is összeköti a két épületrészt.


Szent Ferenc szobra is visszakerül eredeti helyére

Az épületben folynak a kivitelezések a beszélgetőszobák, a gyóntató, plébánosi szoba, továbbá az irodák és külön fürdőszobával ellátott vendégszobák kialakításán is. Közösségi terekkel is bővül az épületegyüttes, az alagsori részen társalgó és rekreációs tér létesül.

A bővítéssel a könyvtár megfelelő méretű lesz: a kétszintes könyvtár a piceszinten gördülőpolcokkal, az alagsori olvasóterem szintjén pedig szabadpolcokkal lesz ellátva.

A templom, rendház és plébánia épületek által körülölelt csendes belső udvarban, a templom mellett új árkádsort, továbbá a kvadrumot alakítanak ki. A belső kert és az árkádsor íves vonalvezetésű rézsűs kialakítással kapcsolódik egymáshoz. A tér középpontjában korábban Szent Ferenc szobra állt, mely a munkálatok végeztével visszakerül az eredeti helyére.

A szobor körül kis vízmedence és csobogó is létesül.

A szobrot körülvevő mészkő ülőkövek és a kerengő mészkő tipegői hangsúlyosan a tér fókuszában lévő szoborra irányítják a figyelmet. A Plébánia szomszédos telek felőli csendes részén a környezetrendezési munkák által támfallal, burkolt felületekkel, padokkal kialakított külső tér jön létre.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.templomfelújítástemplomépítésPasarétBudapest

Hírlevél

Hirdetés