2024.03.28, Csütörtök
Műemléki felújítást kap a magyar ipar egykori zászlóshajójának épülete
Fotók: Vitézy Dávid/ Facebook

Műemléki felújítást kap a magyar ipar egykori zászlóshajójának épülete

Vitézy Dávid / Facebook magyarepitok.hu

2021.10.08. 14:00

Az épület felújításának tervezése idén januárjában megkezdődött, a kivitelezési közbeszerzés kiírását 2022 elejére tervezik.

Megkezdődhet Magyarország egyik kiemelkedő ipari műemlékének, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása, október elsején az épület modernizálásának tervei ugyanis megkapták a szükséges engedélyeket − írta Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója keddi Facebook-posztjában. A beruházás előkészítését a Közlekedési Múzeum irányítja.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A tervek elkészültével és az engedélyek birtokában a kivitelezési tendert 2022 elején tervezik kiírni a 160 éves öntöde méltó felújítására, megmentésére.

Az Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz gyár, a magyar ipar zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt épületében kapott helyet. Az épületet Ganz Ábrahám építtette 1858-1862 között és 1964-ig a vasúti kerekek gyártásában is fontos szerepet betöltő kéregöntödeként üzemelt.

Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, majd Buda első ipari műemlékévé nyilvánították.

 

Az épület állagmegóvása 2019-ben kezdődött

Mivel a csaknem 160 éves fa rácsostartó tetőszerkezet jelentős állagromlást szenvedett, 2019-ben felfüggesztették a múzeum látogatását. Ekkor láttak neki az azonnali állagmegóvásnak, valamint a teljeskörű műemléki felújítás előkészítésének. A tetőt 2020 decemberében ideiglenesen stabilizálták.

Vitézy Dávid a bejegyzésében emlékeztett: a kormány − Fürjes Balázs államtitkár és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közös javaslatára − szintén ekkor biztosította a forrást az épület felújításának megtervezésére, ami az idei év januárjában meg is kezdődött.

Az engedélyezési terveket CÉH Zrt. elkészítette, a napokban pedig megérkezett az örökségvédelmi engedély. A kivitelezési közbeszerzés kiírását 2022 elejére tervezik.

A felújítás eredményeképpen egy mai igényeknek megfelelő új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik az épület és megújul a múzeumkert is. Az épület minden műemléki elemét megmentik és felújítják.

Az épületben az eddigi öntészeti kiállítást egy új, szélesebb ipartörténeti kitekintésű tárlattal egészítik ki, kiemelt figyelmet fordítva a magyar ipar aranykorának és Ganz Ábrahám örökségének bemutatására.

A cikk megjelenését a Budapest Fejlesztési Központ támogatta.

Galéria

Mi épül?Budapest Fejlesztési Központ (BFK)műemlékfelújításrekonstrukcióMagyar Műszaki és Közlekedési MúzeumCÉH Zrt.