2024.03.29, Péntek
Több mint 100 éves épület születik újjá a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
Fotók: unithe.hu

Több mint 100 éves épület születik újjá a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

magyarepitok.hu, MTI, boon.hu

2021.10.14. 08:00 - Füzi Nikolett

A projekt keretében megújul a korábbi tanítóképző épülete, és további kollégiumi férőhelyekkel bővítik a Furmint Hotelt a ”Bodrog-parti Athénnek” is nevezett Sárospatak városában.

Hirdetés

Kezdetét vette a Tokaj-Hegyalja Egyetem kampuszának teljeskörű fejlesztési projektje. Az egyetem még augusztus elején, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatak történelmi városában, az egykori Comenius Tanítóképző Főiskola épületében kezdte meg működését. A részben az egri Eszterházy Károly Egyetemből kivált Comenius Campus, részben pedig zöldmezős beruházásként létrejött egyetem új perspektívát nyithat a térség egészének számára.


Három ütemben újul meg a campus

A campus középpontját a korábbi sárospataki tanítóképző műemlékpülete képezi, amely több mint száz éve, a 20. század elején jött létre egy korábbi épület bővítésével.

Az uniós közbeszerzési értesítésből kiderül, a beruházás generáltervezését a 4D Építész Stúdió fogja elvégezni, több, mint 55,55 millió forint értékben.

A beruházás keretében három ütemben valósul meg a fejlesztés, amely magába foglalja

  • a fent említett oktatási főépület rekonstrukcióját, belsőépítészeti és infrastrukturális korszerűsítését,
  • befejezik a „Furmint Hotel” diákhotel felújítását az épület felső két emeletén további kollégiumi férőhelyek biztosításával,
  • illetve a Tokaj-Hegyalja Egyetem kampusz épületegyüttes és környezetének figyelembevételével egy koncepcióterv készítését a hosszútávú fejlesztések megalapozásához.

Az épületben kezdetben 300 fős hallgatói, és 100 fős oktatói létszám lesz biztosított, de kitérnek arra is, hogy hosszútávon megdupláznák a hallgatói, illetve növelnék a szervezeti létszámot is.


A patinás értékek megtartása az egyik fő cél

A 3200 négyzetméteres két szintes főépület külsőleg és belsőleg is teljes átalakulásban részesül. Az épület külső munkálatai többek között kiterjednek a rossz állapotú tetőszerkezet javítására, és a beázások megszűntetésére, a burkolatok helyreállítására, valamint a nyílászárók cseréjére is. A rekonstrukció ugyanakkor vonatkozik az épület két szintjén belül, az oktatáshoz szükséges bútorokra és berendezésekre is.

A kiírásban felhívják a figyelmet arra, hogy az oktatási épületet a patinás Lechner-féle építészeti értékek fennmaradásával egy modern - a jelen és jövő igényeit kielégítő tervprogram szerint kell modernizálni.

Fontos szempont, hogy a létesítmény a külső kubatúra megtartásával, egy energiahatékony, világos, funkcionalitásában jól használható, színvonalas technológiákat alkalmazó épületté váljon.

A tantermek belső átalakításánál törekedni kell a minimális falbontásra, az oktatói, személyzeti irodarészeknél pedig a nyitott, egy légterű irodák kialakítása a cél.


A „Sötétfolyosóból” világos, napfényes terek válnak

A kiírásban kitértek a várható bontási területekre is, melyek érintik a főbejáratot, amit egyrészt akadálymentesítenek, másrészt a régi bejárat funkcionális visszaállításával engednék be a napfényt a terekbe. Ezen felül átalakul a földszint nagy terme, ahol aulát alakítanak ki, illetve

speciálisan átalakítják a központi épületrészhez csatlakozó szárnyban a jelenleg „sötétfolyósónak” is nevezett tereket: ezáltal az épületrész világossá, átláthatóvá válna.  


További két szint felújításával bővülnek a Furmint diákhotel kollégiumi férőhelyei

Megújul a 90-es évek elején épült Furmint Hotel is, amely jelenleg is egy három csillagos szállodai nívójú diákhotelként működik. Az üzemeltetési területeken az 1. és a 2. emeletet már 2015-ben felújították,

a további szinteken (3. és 4. emelet) pedig a fejlesztés keretében a mai kornak megfelelő, európai színvonalú kollégiumi szobákat és kapcsolódó területeket alakítanak ki, ahol ezáltal további 40 fővel bővülnek a kollégiumi férőhelyek.

A felújítási munkálatok akárcsak a főépületben, a diákhotelben is kiterjednek a beázások megszüntetését célzó tető- és tetőszerkezeti helyreállításokra.

A közbeszerzési értesítőből az is kiderül, hogy tervezőknek feladata a Tokaj Hegyalja Egyetem összes épületére elkészíteni egy koncepciótervet is: ugyanis a kampusz részeként a főépület és a kollégium mellett a projekt részeként létesülhet majd a diákok számára tornacsarnok és könyvtár, valamint a tanári lak is.
 

Fotó: Hotel Furmint/booking.com

 

Évszázados hagyományokra visszatekintve viszi tovább a kulturális örökséget az egyetem

Az új intézmény képzési palettája Sárospatak és térsége legendás történelmi és kulturális örökségére épül, és részben az Eszerházy Károly Egyetem sárospataki székhelyén eddig elérhető szakokat oktatja tovább, de emellett számos új képzést is indítanak, ezek közé tartozik:

a kulturális örökség tanulmányok, a több, mint másfél évszázados hagyományra visszatekintő tanító és óvónő képzés, a szőlész-borász, a turizmus-vendéglátás, de választható lesz gazdálkodás és menedzsment, valamint a vállalkozásfejlesztési szak is.

Sárospatak városát a "Bodrog-parti Athénnek" is nevezik, ugyanis a helyi református kollégium az 1531-es alapításától kezdve a magyar oktatás egyik fellegvára volt. 1650-54-ig a híres cseh pedagógus, Comenius is oktatta itt a diákokat.
 

Fotó: unithe.hu

 

Mi épül?oktatási beruházásTokajSárospatakTokaj-Hegyalja Egyetem4D Építész Stúdió Kft.campuszfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés