2024.03.19, Kedd
Zalában bővítette kapacitását a jelentős bővülést elkönyvelő építőipari gyártó
Fotó: MTI/Varga György

Zalában bővítette kapacitását a jelentős bővülést elkönyvelő építőipari gyártó

MTI

2021.10.19. 08:00 - Füzi Nikolett

A fejlesztés keretében egy új épületrésszel bővült a CREATON South-East Europe Kft. Lentiben található tetőcserép-gyártó üzeme, ahova új présgépeket és digitális energiafelügyeleti rendszert is telepítettek.

Hirdetés

Átadták Európa egyik vezető tetőcserép-gyártó vállalattának, a CREATON South-East Europe Kft. új beruházását a Zala megyei Lentiben. A francia tulajdonú Terreal Csoport idén január 1-jétől lett százszázalékos tulajdonosa a korábban német tulajdonú CREATON Csoportnak, így a magyarországi leányvállalatnak is. A Lentiben található üzem az egyik legjobban teljesítő, ezért Magyarország képezi a központját a jövőbeli fejlesztéseiknek is. A teljes beruházás összesen 1,2 milliárd forintból jöhetett létre, melyhez 282 millió forint állami támogatást nyújtottak.

Az átadón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a cégcsoport mára Európa egyik vezető tetőcserép-gyártó vállalata,
 

amely évente 3,5 millió négyzetméternyi tetőcserepet gyárt, az üzem pedig 70 százalék fölötti exporthányaddal dolgozik.


Több mint 40 millió darab tetőcserép legyártása lett biztosított

A fejlesztés keretében az eddigi, összesen 14,6 ezer négyzetméternyi alapterületű üzemcsarnokok

  • bővültek egy 700 négyzetméteres új épületrésszel,
  • a már üzemelő négyfejes revolver présgép mellé kettő darab kétfejes présgéppel ellátott gyártósort telepítettek,
  • valamint a présgép üzembe helyezésével egyidejűleg az ipar 4.0 szemléletben online követhető energiafelügyeleti rendszert is telepítettek.

Az eredetileg beépített berendezés a csoport legnagyobb és egyben Európa egyik legnagyobb méretű tetőcserepét állítja elő.

Az új beruházással egyaránt növelték az üzembiztonságot és az éves termelésikapacitást, valamint új munkahelyek létrehozását tették lehetővé. A CREATON SEE kommunikációs ügynökségének MTI-hez eljuttatott közleménye szerint közel 42 millió darab kerámia tetőcserepet gyárt idén Lentiben a CREATON South-East Europe Kft.


Tudatosan a fenntarthatóság felé is

A közlemény idézi Járomi Juditot, a CREATON ügyvezető igazgatóját, aki szerint

lehetőségük nyílik a cég energiaigényének és a gyártási folyamat során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére is.

A több mint 130 éves múltra visszatekintő CREATON két bajor családi vállalkozás összeolvadásával jött létre 1992-ben, Magyarországon pedig 2004 óta van jelen. A vállalatcsoport összesen hét németországi, három lengyelországi és egy magyarországi tetőcserépgyártóból, valamint egy tetőfedő üzemből és négy regionális raktárból áll. A legfőbb exportpiaca pedig Románia, Szlovénia, Horvátország és Szerbia.

Mi épül?Lentitetőcserépüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés