2024.06.15, Szombat
Átadták a férfi kézilabda Európa-bajnokság helyszínéül is szolgáló szegedi Pick Arénát - Fotók
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Átadták a férfi kézilabda Európa-bajnokság helyszínéül is szolgáló szegedi Pick Arénát - Fotók

magyarepitok.hu

2021.12.09. 15:40 - Kalácska-Nagy Nóra

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. munkája is hozzájárult a kevesebb, mint két hónap múlva hazánkban megrendezendő sportesemény megvalósulásához.

Hirdetés

A Szegedi Multifunkcionális Sportcsarnok (Pick Aréna) kivitelezési munkáiról legutóbb márciusban számolt be lapunk. Csütörtök délután pedig sor került az új aréna átadó ünnepségére. A 28 390 négyzetméteres alapterületű létesítmény kivitelezési munkáit a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) végezte el a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.) beruházásában.

A zártkörű avatóünnepség Magyarország Kormánya, a Magyar Kézilabda Szövetség, a Pick Szeged és Szeged Megyei Jogú Város képviselői, valamint a sportolók részvételével zajlott. Lapunk fotósa az elsők között járhatta végig az Arénát, így a bejárás során készült képeket cikkünkben is közzé tesszük.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Nem csak sportesemények otthonául szolgál

Nagyjából egy hónap van hátra Magyarország történetének egyik legnagyobb sporteseményéig, egyúttal az első, Magyarországon rendezett felnőtt férfi kézilabda-világversenyig, a 2022. január 13-30. között Budapesten, Debrecenben és Szegeden, valamint Szlovákiában - Pozsonyban és Kassán - sorra kerülő férfi kézilabda Európa-bajnokságig. 

Az esemény kapcsán végzett infrastruktúra-fejlesztés révén épült fel Szeged új modern csarnoka, amely az Európa-bajnokság C-csoportjának küzdelmei mellett Magyarország egyik vezető klubja, a Pick Szeged új otthona is lesz. 

A teljeskörűen akadálymentesített multifunkcionális sportcsarnok mindenben megfelel az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak, emellett kulturális események, konferenciák megrendezésére is alkalmas.

A Hajós Építész Iroda Kft. által tervezett csarnok 8143 férőhelyes. A multifunkcionális komplexum teljes monolit szerkezetépítését az Épszerk-Pannónia Invest Kft. kivitelezte. Épült egy külön - magyar bajnoki kézilabda-mérkőzések lebonyolítása alkalmas - edzőcsarnok is, 1500 férőhelyes lelátóval. A kisebbik csarnokban keresztben két edzőpálya alakítható ki.

A komplexumhoz kapcsolódik egy 25-30 gyermek középiskolai bentlakásos kollégiumi elhelyezésére alkalmas akadémia, valamint egy 80 fős konferenciaterem is.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségen elmondta, a Pick Aréna a vidék legnagyobb kézilabdacsarnoka, melyhez edzőpálya, és az akadémistákat kiszolgáló létesítmény is kapcsolódik.

Felidézte, Magyarország 2018 nyarán nyerte el az Európa-bajnokság rendezésének jogát. A magyar építőipar teljesítményét mutatja, hogy két és fél évvel a fővállalkozói szerződés aláírását követően megrendezhették a csarnok átadóját. A miniszter emlékeztetett rá, hogy az arénától néhány száz méterre tavaly adták át Szeged új uszodáját, amely a vízilabdasport otthona.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke kifejtette, a Szegeden folyó szakmai munka az elmúlt években Európa élvonalába juttatta a Pick Szegedet, és az egyesület több mint 400 utánpótlás sportolót is nevel. A Pick Aréna Magyarország harmadik legnagyobb csarnoka, melyre minden szegedi büszke lehet - hangsúlyozta.

A csarnok a szegedi kézilabdacsapatnak, a kézilabdát választó fiataloknak, a sportágat szerető szurkolóknak épült, és nemcsak sportesemények, hanem koncertek, rendezvények helyszínül is szolgál majd - mondta az elnök. A szegedi aréna a férfi kézilabda Európa-bajnokságon a szerb, horvát, francia és ukrán csapatok alkotta C csoport küzdelmeinek ad majd helyet január 13-tól 17-ig.

Csányi Sándor, a Pick Szeged tulajdonosa szerint a hatvan esztendeje alakult, 1993-tól a Pick Szeged nevet viselő klub eddig méltatlan körülmények között játszott a Szegedi Sportcsarnokban. Az új csarnok elkészültével a klub infrastruktúráját tekintve megelőzte a rivális Veszprémet.
Hangsúlyozta, a klub ugyanolyan hangsúlyt helyez az utánpótlás-nevelésre, mint az élsportra. A Pick Szeged jelenleg négy játékost ad a válogatottnak, és bízik benne, hogy a klub akadémiájának köszönhetően a jövőben több magyar játékost tudnak beépíteni a csapatba.

Botka László polgármester közölte, minden szegedi büszke arra, hogy a város csapata évek óta a magyar és a nemzetközi élvonalban szerepel. A sportág népszerűségét mutatja, hogy a Pick Szeged a hazai mérkőzésein rendre telt ház előtt játszik.
Az önkormányzat a kezdetektől fogva támogatja a csarnok építését, két telket biztosított a beruházáshoz, több mint egymilliárd forint értékben - mondta a politikus.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.SzegedPick ArénaBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Hajós Építész Iroda Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.

Hírlevél

Hirdetés