2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Átadták Nógrádszakál különleges anyagokkal megújult templomát
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Átadták Nógrádszakál különleges anyagokkal megújult templomát

magyarepitok.hu

2022.01.26. 11:00 - Hegedűs Gergely

A kivitelezők alapesetben a régi templomok falfestésére három réteget kénytelenek felvinni - ezt váltotta ki a Cemix Hungary terméke egyetlen munkafolyamattal.

Hirdetés

Átadták a felújított Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplomot Nógrádszakálon. A 110 millió forintos beruházást a DOR-PET ÉPKER Bt. a Cemix Hungary Kft. termékeinek alkalmazásával végezte el.

A felújítás két ütemben készült el, egyebek mellett lecserélték a lábazati vakolatot, megtörtént a teljes tetőhéjazat és a bádogrendszer cseréje is.

Érdekesség, hogy a nógrádszakáli templomban található annak a 15 harangnak az egyike, amelyeket még a török hódoltság alatt öntöttek.  


Különleges anyag segítette a felújítást

A templom felújítása során a Cemix által biztosított Eurosan szárító vakolat alkalmazásával teljes egészében lecserélték a templom lábazati vakolatát. Emellett két méter magasságig a homlokzati vakolatot is leverték, és a Cemix receptúrája alapján újravakolták. A homlokzat többi részén lokálisan, a meglazult homlokzati részeken végeztek vakolatcserét, szintén a Cemix által ajánlott termékekből.

A beruházásban a Cemix termékei közül fontos szerepet kapott a Renti szálerősítésű homlokzati glettelő anyag, amelynek a lényege, hogy olyan tapadó szilárdsága van, ami miatt még a műanyagbázisú festéken is megtapad. Ennek azért van jelentősége, mert a kivitelezők alapesetben a régi templomok és egyéb műemlékek falfestésére három réteget kénytelenek felvinni: glettelést, műanyag szálazást, majd újabb glettelést. A Renti simító vakolat ezzel szemben egyetlen réteggel megoldást ad, így sok munkát takarítanak meg vele, és összességében olcsóbb is.


A polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő és az óvoda is megújult az elmúlt években

Az átadón a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vett. Soltész Miklós elmondta, Nógrád megyében 44 településen több mint 70 templom újult, újul meg. "Ez erősíti a közösségeket, és a felújítások munkát is adnak" - tette hozzá. Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a neogótikus épület kisugárzással rendelkezik, és csodákat rejt, ugyanakkor sok nehézséget okozott a kivitelezőknek. 

Radvánszky Judit polgármester köszönetet mondott a kormánynak a megújulást, fejlődést jelentő beruházásért, és azért is, hogy az elmúlt években közel 100 millió forinttal segítették a falut. Mint mondta, ebből a pénzből megújult a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő, ahová új eszközöket is beszereztek, falubuszt vásároltak, és elvégezték az óvoda energetikai korszerűsítését.

Mi épül?Cemix Hungary Kft.Nógrádszakál

Hírlevél

Hirdetés