2024.04.20, Szombat
Bővülő funkciókkal éledhet újjá Buda zöld szigete, a Városmajor
Fotók: Fürjes Balázs/Facebook

Bővülő funkciókkal éledhet újjá Buda zöld szigete, a Városmajor

Fürjes Balázs/Facebook

2022.01.04. 11:08 - Kolinek Nóra

A BFK irányításával meghirdetett pályázaton bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja el.

Hirdetés

Megjelent a Városmajor megújításáról szóló tervpályázati felhívás – jelentette be kedden Facebook oldalán Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. A Vitézy Dávid irányítása alatt álló Budapest Fejlesztési Központ együttműködésével nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdetnek a Buda szívében, a XII. kerületben álló Városmajor megújítására.

A pályázaton bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja el.

Fürjes Balázs (j) és Pokorni Zoltán (b)

 

Az államtitkár bejegyzése szerint a tervpályázat a Városmajor megújításának első lépése:

a cél, hogy Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá.

Az alapok és a részletek kidolgozásában szorosan együttműködünk Pokorni Zoltánnal, a kerület polgármesterével és a Városmajori Parkbarátok Egyesületével. A terveket elbíráló szakmai zsűriben részt vesz a Fővárosi Önkormányzat főépítésze és főtájépítésze is – fűzte hozzá Fürjes Balázs.

A tematikus parkrészek minden felhasználó igényeit kiszolgálják

  • Bővítik a park zöldjét, összefüggő vízfelületet terveznek, tisztásokat, gondozott pihenőtereket alakítanak ki, új fákat is ültetnek.
  • A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Major zöldjében parkolni.
  • Megújítják a játszótereket, több korosztály számára használható játékokkal, pelenkázóval felszerelt mosdóval, padokkal a felnőtteknek, új utcabútorokat helyeznek el.
  • Rendezik a park bejáratait, újragondolják a belső ösvényeket, úthálózatot. Fontos, hogy a Városmajor könnyen és biztonságosan megközelíthető legyen: gyalogosan, biciklivel, a tömegközlekedés irányából. A szomszédos Vérmezővel új gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat is kialakítanak.

  • Csillapítják a Major forgalmát: ahol ez nem bénítja meg a város és a kerület forgalmát, előnyben részesítik majd a gyalogosok és a biciklisek szempontjait.
  • Minden korosztályt, minden igényt kiszolgáló parkot építenek: a sportolni vágyók számára meghosszabbítják, szélesítik és jobb minőségűvé teszik a futókört, megújítják és kényelmes öltözővel szerelik fel a sportpályákat. Az idősebbeknek csendesebb pihenőtereket alakítanak ki, a családosoknak és kisgyermekeseknek pedig korszerű játékokkal felszerelt játszótereket. A Városmajor akadálymentesen megközelíthető és használható lesz.
  • Jó minőségű közvilágítással, parkőrökkel és kamerarendszerrel garantálják, hogy a Városmajor napnyugta után is biztonságos legyen.
  • Kutyás élményparkot is kialakítanak.

Szoros az együttműködés az önkormányzatokkal és a civilekkel

Az államtitkár bejegyzése szerint a cél, hogy a különböző parkhasználók szempontjai között megfelelő egyensúlyt találjanak, ennek érdekében a tervpályázat előtt is alapos kérdőíves felmérést végeztek, és a pályázatot együtt készítették el a Városmajori Parkbarátok Egyesületével és Pokorni Zoltán polgármester csapatával.

A következő évben több workshopot, közösségi tervezési alkalmat szervezünk az itt élőknek, érdeklődőknek

 – tájékoztatott az államtitkár.

A pályázat elbírálásában részt vesznek a tájépítész szakma legjobbjai. A zsűri elnöke Fürjes Balázs, társelnöke dr. Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor. A zsűriben helyet foglal továbbá Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze is, a XII. kerületi önkormányzatot Hapszné Tarcsafalvi Eszter, kerületi főépítész képviseli. A zsűriben tag Puskás Peti énekes, a Woodapest faültető egyesület alapítója, és Unger Zsuzsa, a Városmajori Parkbarátok Egyesületének elnöke.

 

Galéria

Mi épül?Budapest Fejlesztési Központ (BFK)BudapestVárosmajorközpark

Hírlevél

Hirdetés