2024.09.27, Péntek
Húsz hét alatt beépített foghíj

Húsz hét alatt beépített foghíj

magyarepítok.hu

2024.09.26. 08:00 - Móré Levente

Kiemelkedő hatékonysággal és optimalizált organizációval épülhetett fel a pesti belváros egy újabb társasháza a Leier technológiájának köszönhetően.

Hirdetés

Eklektikus utcaképbe illeszkedő, szolid kváderezést imitáló homlokzattal és a bejáratot élesen elválasztó, osztópárkányszerű kiemeléssel igazodik a ligetvárosi miliőhöz a Groupama Arénát is jegyző S.A.M.O. Építésziroda tervezte, a GEM Plann Kft. generálkivitelezésében épülő társasház, amelynek szerkezetéhez túlnyomórészt Leier előregyártott elemeket választottak.

A keskeny homlokzati ablakokat vizuálisan tovább nyújtják a teljes szintet átfogó keretezések, amelyek az erzsébetvárosi Dembinszky utca 38 lakásos foghíjbeépítését rejtik. A keskeny, hosszú telek jobb kihasználása érdekében az L alaprajzú épület vakolt homlokzatot és korcolt fémlemezfedésű, szinte teljes terjedelmében beépített tetőt kapott.

 

 

Tűzfal, szigeteléssel

Amint azt Takács Gábortól, a Leier előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetőjétől megtudhattuk: „e projektnél kiemelt szempont volt, hogy a lehető leggyorsabban és a lehető legkevesebb helyszíni munkával épüljön fel, amihez kiválóan alkalmasak voltak a Leier előregyártott kéregfalai.

Ezeket nagyon széleskörben használták a kivitelezők, többek között a pincefalakat is ebből készítették, de a belső, lakáselválasztó falakat, a folyosók és a lakások közötti elválasztó falakat, valamint a liftmagot is.”

Budapesten már számos helyen alkalmazták a tűzfalként beépíthető kéregfalat, a tervezők pedig erre a társasházra is a már bevált technológiát alkalmazták, amelyre a külső oldali hőszigetelést még gyári körülmények között ráépítették, ezzel is könnyítve a helyszíni építkezést.

 

 

Előregyártott lépcsőkarokat is választottak a tervezők a Leier kínálatából, amelyek végigvezetnek az épület teljes magasságán.

„Külön érdekesség, hogy a lépcsők már kész felülettel érkeztek a helyszínre és nem kapnak később hidegburkolatot. Ugyanezzel a technológiával készülnek az erkélylemezek is, amelyek felületét ún. matricás felületként alakítottuk ki”

- tette hozzá az üzletágvezető. Az építkezés során felhasznált Leier előregyártott elemek:

  • vízzáró pincefal,
  • hanggátló falazatok,
  • lépcsőházi merevítő fal,
  • liftakna,
  • külső homlokzati falazatok,
  • tűzfalak külső oldali hőszigeteléssel,
  • koporsófödém.

 

 

Nyolc nap, egy szint

Komlós András, a generálkivitelező GEM Plann Kft. ügyvezetője, projektvezetője hangsúlyozta, több ok miatt is a Leier előregyártott elemei mellett döntöttek: egyrészt szűk, belvárosi területen zajlik a kivitelezés; nagyon fontos szempont volt tehát a gyors építkezés és az organizáció optimalizálása is. Anyagtárolásra, előkészítésre itt jóval kevesebb idő jut.

„Nagyságrendileg – emelte ki - nyolc nap alatt építettünk meg egy szintet, összesen pedig 20 hét alatt szerkezetkész lett a ház, ami kiváló eredmény.”

Mivel a pince természetesen a térszint alatt helyezkedik el, biztosítani kellett annak vízzárását, amit a Leier technológiájával remekül meg lehetett oldani. Fontos emellett, hogy az előregyártott technológia nem jelent kompromisszumot a megfelelő hőátbocsátási és hanggátlási értékek elérésénél, hiszen egy 25 centiméteres kéregfal és 16 centiméternyi grafitos hőszigetelés esetén a hőátbocsátás U = 0,18 W/m2K; a Leier kéregfal számított léghanggátlási száma pedig Rw = 54 dB, már a 18 centiméter vastag elem esetén is.

 

 

Nem véletlen, hogy a 700 m2-es telekre került, közel 4000 m2 hasznos alapterületű, nyolcszintes (pince, földszint, négy teljes emelet, két szint tetőtéri beépítés) társasház megépítéséhez 4600 m22 kéregfalat, 2600 m2 kéregfödémet, 42 darab, különböző geometriájú, tömör erkélylemezt és 13 darab lépcsőkart használtak fel a Leier kínálatából. Ahogyan az ügyvezető összegző szavaiból is kiderült:

„Nagyon kényelmes volt az előregyártott panelekkel való építés, hiszen a gyors és hatékony kivitelezést jelentős mértékben segítette a technológia.”

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.S.A.M.O. ÉpítészirodaGEM Plann Kft.Budapestelőregyártásvasbeton szerkezettársasházakingatlanfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés