2024.04.29, Hétfő
Újabb jelentős lépés a Pázmány fővárosi campusfejlesztése során
Látványterv: PPKE

Újabb jelentős lépés a Pázmány fővárosi campusfejlesztése során

magyarepitok.hu/PPKE

2022.01.25. 13:30

Megjelent a Bródy-projekt generálkivitelezői felhívása.

A jövőt célozza a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) által nemrégiben elindított fejlesztési folyamat, amely elsősorban az intézmény jelenlegi földrajzi széttagoltságának csökkentését, valamint saját környezetébe szervesen illeszkedő új campus létrehozását szolgálja.

A projekt során az egyetem hallgatói és munkatársai számára olyan új épületegyüttest alakítanak ki, amely az intézmény tevékenységéből és működésből fakadó igényeket hosszú távon és fenntartható módon ki tudja elégíteni. Kiemelt cél továbbá, hogy a Pázmány józsefvárosi jelenléte, a kerülettel való együttműködése a jövőben tovább erősödjön.

A Pázmány campusfejlesztésének első lépcsője - az ún. Bródy-projekt - a napokban újabb mérföldkőhöz érkezett.

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent az építési beruházás generálkivitelezésére vonatkozó nyílt ajánlattételi felhívás. A feladat tartalma az új oktatási épület modern megvalósítása és a meglévő épület műszaki leírás szerinti minőségi műemléki felújítása, továbbá az érintkező meglévő épület szükséges és gazdaságos átalakítása.

A megfelelő minőségű megvalósítás érdekében korábban komplex kiviteli tervek készültek. A feladat részét képezi

  • a beruházás megvalósítása során felmerülő szükséges szakvélemények, engedélyek, hozzájárulások beszerzése, az engedélyekben rögzített, szükséges szakhatósági- és közműszolgáltatói egyeztetések lefolytatása,
  • a vonatkozó jogszabályokban foglalt rendelkezések alkalmazása,
  • a közvetlenül kapcsolódó feladatok (így többek között a projektben érintett átalakítandó és szomszédos épületek építészeti, statikai és műszaki állapotfelmérése, állapot rögzítése) ellátása,
  • továbbá kiemelten a műemlék épület felújítása az örökségvédelmi- és értékvédelmi szempontok figyelembevétele,
  • illetve az használatbavételi engedélyek megszerzése.

 

A Bródy-projekt két fő helyszíne

A Bródy-projekt alapvetően két épület megvalósítását öleli fel. A beruházás fő eleme a Szentkirályi utca 26. szám alatt a műemléki környezetben létesítendő új épület, mely az oktatás számára létesül. Ezzel párhuzamosan kerül átépítésre a Bródy Sándor utca 15. műemléki épület, mely az egyetem működését támogató központi szervezeti egységek irodái számára készül. A beruházás hatókörébe a Szentkirályi u. 28-30. szám alatti oktatási épület is beletartozik, mely az új campus épülethez való szerves kapcsolódása miatt kisebb mértékben érintett.

 

A fejlesztés második lépcsője új zöldfelületeket is teremt

A második lépcsőben megvalósuló új campus területén létrehozandó zöld felületek az elkészült tervek alapján mennyiségben és minőségben is jelentősen nőnek majd. A fenntarthatóságot, a környezet fokozott védelmét szolgálja az is, hogy az új épületek kialakítása és későbbi működtetése a lehető leghatékonyabb környezettudatos módon valósul meg.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jelenleg összességében több mint 8000 hallgató képzése folyik. Az intézmény hazai és nemzetközi oktatás-kutatásban eddig elért eredményeinek megtartásához és a további fejlődéshez elengedhetetlen, hogy az intézmény készen álljon a legújabb innovációs, oktatási és környezetvédelmi kihívásokra. Mindezt a jelenleg zajló campusfejlesztés jelentősen segítheti.

Mi épül?oktatási beruházásBudapestJózsefvárosPalotanegyedműemlék