2024.04.18, Csütörtök
Megvan, ki tervezheti az új, budapesti egyetemi campust
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu, Látványtervek: Fürjes Balázs/Facebook

Megvan, ki tervezheti az új, budapesti egyetemi campust

magyarepitok.hu, Fürjes Balázs/Facebook

2021.11.11. 11:14 - Bíró Beáta

Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői készíthetik el közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának terveit.

Hirdetés

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) kihirdette Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának tervezéséről szóló építészeti pályázat nyertesét. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtöki Facebook posztjában olvasható információk szerint

a pályázat győztese: Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői, ők készíthetik el közösen az új campus részletes terveit.

Tima Zoltán és Kruppa Gábor    Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu      A képre kattintva galéria nyílik!

 

Az építészek nevéhez Budapest több ikonikus épülete és közösségi tere fűződik. Tima Zoltánnak az újbudai Dorottya Udvar irodaépülete, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt és T2B mólója, és a Kossuth tér megújítása köszönhető. Kruppa Gábor neve az V. kerületi szecessziós építészeti műremek, a Gresham-palota megújításáról is ismert lehet.

A nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázat zsűrijében helyet kapott az Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara delegáltjai mellett Budapest Főváros és Józsefváros főépítésze is. Fürjes Balázs bejegyzése szerint az izgalmas viták után egyhangú szakmai döntés született.

Az új campus a Bölcsészet- és Társadalomtudományi és részben az Információs, Technológiai és Bionikai Kar otthona is lesz.

Új zöldfelületekkel gazdagodik a belváros

A Pázmány campusfejlesztése egy összetett feladat: egyetemépítés, műemléki felújítás és városfejlesztés is egyben

 – mondta el az államtitkár.

Közel 4000 pázmányos hallgató és majd 500 oktató kap új otthont a Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben. Az új campussal az egyetem széttagoltsága is csökken, így nem kell majd a diákoknak és oktatóknak annyit ingázni.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára

 

A leendő campus tömbjét három 19. századi, impozáns, műemléki palota szegélyezi. A Festetics-palota (az Andrássy Egyetem otthona), az Esterházy- és a Károlyi-palota. Utóbbi kettő az új campusnak is része. Fürjes Balázs tájékoztatása szerint ezeket megőrzik, és műemléki hűséggel újítják fel, csak úgy, mint a Magyar Rádió korábbi épületének homlokzatát.

Egy zöldfelületekkel tagolt, új városközpont, egyetemi központ, és egy izgalmas közösségi tér születik, nemcsak a pázmányosok, hanem minden budapesti számára. A campus területén 4000 négyzetméter új, minőségi zöldfelületet hoznak létre. Zöldtetők és izgalmas zöldhomlokzatok teszik élhetőbbé az új városközpontot.

Az új campus a múlt és jövő randevúja

Az államtitkár bejegyzése szerint

az új campus épülete egyszerre tükrözi a több száz éves katolikus egyetem szellemiségét, és jól illeszkedik a 19. századi Palotanegyed szövetébe. Belülről pedig egy igazi, 21. századi modern egyetem: hatalmas könyvtárral, konferenciatermekkel, laborokkal, műszaki és informatikai kutatóközpontokkal.

Az új campus egy egyedi, karakteres, önálló identitással rendelkező épületegyüttes. Anyaghasználatában és építészeti megoldásaiban tiszteletben tartja a környék építészeti hagyományait.

Látványtervek: Fürjes Balázs/Facebook

Továbbá az új campus szervesen kapcsolódik a Szentkirályi utcában található a Jog- és Államtudományi Kar épületéhez. Vizuálisan a hasonló szín- és anyaghasználatnak köszönhetően, fizikailag pedig egy, a történelmi olasz városok hangulatát idéző térrel, „piazza”-val. A tér súlyponti helyén egy különálló torony áll kereszttel a tetején, amely kiemelkedik a tetőtájból, és világosan kijelöli a Pázmány helyét a belvárosban. Fürjes Balázs hozzátette: annak érdekében, hogy a diákok az egyetem épületei közötti szabadon mozoghassanak, a Szentkirályi utca forgalomcsillapítását is vizsgálják.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze

 

A létesítményt zöld és barátságos közösségi terek jellemzik

„Az otthonosság érzését a belső terekben is használt világos és meleg színek, a tégla és faburkolat adják. Az egyetem főbejárata előtt pedig egy zöldfelületekkel tagolt nyitott parkrész lesz. A Pollack Mihály tér is bezöldül. Kősivatag helyett: fákkal, cserjékkel és színvonalas utcabútorokkal tagolt barátságos tér születik” tájékoztatott Fürjes Balázs.

Végezetül hozzátette:

az új campus minden élethelyzetben „kényelmes” lesz. Családbarát egyetemet építünk, a legtöbb szintre baba-mama szobát tervezünk. Sokfajta sportolási lehetőséget: fitnessközponttal, sportcsarnokkal, tornateremmel, több száz biciklitárolóval. A bentlakó diákoknak közel 200 férőhelyes kollégium épül.

 

Galéria

Iparági hírekBudapest Fejlesztési Központ (BFK)Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)campuszfejlesztéstervpályázatBudapestoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés