2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Királyi székhelyhez méltó formáját kapja vissza a diósgyőri vár – így halad a projekt

Királyi székhelyhez méltó formáját kapja vissza a diósgyőri vár – így halad a projekt

magyarepitok.hu

2022.02.28. 15:39 - Szabó Ákos

Toronydaruk és különleges ácsszerkezetek segítségével dolgozik Nagy Lajos kedvenc várkastélyának rekonstrukcióján az Épkar.

Hirdetés

Immár egy éve zajlik a Diósgyőri vár eredeti középkori fényét visszaadó beruházás, melyről már több alkalommal is írtunk: tavaly február elején kezdték el a munkát a kivitelezők. A turisztikai fejlesztést és nagyszabású rekonstrukciós munkát az Épkar Zrt. és az FK Raszter Zrt. konzorciuma kivitelezi a Modern Városok Program keretében MIskolcon.

 

A beruházás során a Nagy Lajos magyar-lengyel kettős királyságának a 14. században egyik székhelyeként szolgáló vár felölti a történelmi időket idéző köntösét, és a tervek szerint a térség meghatározó turistaközpontja lehet.

Most az Épkar Zrt. munkatársaitól, Stupeczky Attila építésvezetőtől és Csehes Réka munkahelyi mérnöktől tájékozódtunk az építkezés előre haladásáról.

 

 

Közel száz két tonnás konzolelem került a helyére

A projekt egyik meghatározó része a belső vár rekonstrukciója: ennek befejeztével egy körülbelül 3900 négyzetméteres alapterületű épületet adnak majd át. Emellett az északnyugati szárnyban lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is visszakap az épület.

 

 

Ezen a munkaterületen, mint az Épkar mérnökei elmondák lapunknak, az elmúlt időszakban befejezték a nyugati oldal kivételével a második emeleti gyilokjáró konzolok elhelyezését.

Érdekesség, hogy egy darab konzol tömege meghaladja a 2 tonnát, így a toronydaruknak jelentős szerepük volt a kőelemek behelyezésekor.

 

 

A vár külső körbejárását lehetővé tevő gyilokjáró konzolokból eddig összesen 88 darabot építettek be.

Emellett a kivitelezők belső vár második emeletén végeznek jelenleg födémmegerősítéseket: ezekre azért van szükség, hogy a korabeli állapotukat visszakapó palotaszárnyak terhelését elbírják majd a falak.

 

 

Daruval kellett a magasba emelni a külön megrendelésre készített faszerkezeteket

A külső várat is felújítják a projektben:

  • A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be.
  • Többek között négy bástyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig úgy alakítják ki a várfalat, hogy azon végig lehessen sétálni.
  • A tornyokat is helyreállítják: ennek során a legfelső szinteken kilátókat is kialakítanak.

 

 

Itt szintén haladtak az utóbbi időben a kivitelezők a feladatokkal, melyek közül többek között az ikertonyok kőbordákkal erősített keresztboltozatainak falazásáról tájékoztatták lapunkat az Épkar szakemberei. Érdekességképpen itt azt emelték ki, hogy ezt a munkát több, fából készült keresztboltozati szerkezet felhasználásával végzik el, melyeket a gyártmánytervek alapján egy professzionális ács csapat készített el.

 

 

Ezeket a faszerkezeteket nagy méretük miatt darabokban szállították a várhoz és a helyszínen szerelték őket össze, majd végül toronydaruk emelték be őket a helyükre.

 

Hatszögletű tornyot is átadnak majd

Szintén a külső várban jelentős mértékű szerkezetépítési munkák is folynak: dolgoznak a belső várba vezető hatszögletű lépcsőházi torony és az ezt körülölelő rámpák kialakításán (ezeknek a vár akadálymentes megközelítésében lesznek szerepük).

 

 

A Királynék kertjében hamarosan befejezik a munkát a hatalmas pillérsoron található födémen is: az elkészült szerkezetet a téli mínuszok ellen fagyásgátló szerrel védik és le is takarják.

Végezetül megtudtuk még, hogy a külső várfal az ikertoronypárok kivételével megkapta kőburkolatát, illetve a kazamataszinten végzett munkákról is kiderült: beépítették a faragott kőszerkezeteket.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.Diósgyőri várDiósgyőrFK Raszter Építő Zrt.Miskolcműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés