2024.04.16, Kedd
Modern belsőt kaphat a műemlék szombathelyi Megyeháza
Forrás: oroksegnapok.gov.hu

Modern belsőt kaphat a műemlék szombathelyi Megyeháza

magyarepitok.hu, TED

2022.02.15. 12:29 - Bíró Beáta

A cél egy olyan rugalmas belső elrendezés kialakítása, amely jobban megfelel a mai igényeknek. Emellett biztosítani kell az akadálymentes megközelítést és használatot is.

Hirdetés

A ZÁÉV Építőipari Zrt. újíthatja fel a szombathelyi Megyeháza műemlék épületét. A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. az európai közbeszerzési értesítőben tette közzé az eljárás eredményét. A beruházás összértéke értéke 3 134 787 667 forint.

 A Berzsenyi Dániel téren álló épület régóta vár már erre a felújításra: belső térrendszere elavult, nem igazodik a jelen és a jövő igényeihez. A nyertes cég feladata, hogy a korábbi esetleges lefalazásokat is eltüntetve egy modern, jobb elosztású belső teret hozzon létre, a szükséges restaurálási munkákat is elvégezve. A szerződés rögzíti, hogy a felújítási munka minden szakágra vonatkozóan restaurátori szakfelügyelet bevonása mellett kell történjen.

A Megyeházát alkalmassá kell tenni az akadálymentesített megközelítésre és használatra, ennek érdekében két 8 személyes liftet szerelnek be és a fogyatékossággal élők számára is használható mellékhelyiséget alakítanak ki. 

Teljes felújításon esik át a belső gépészeti rendszer, a fűtés, a víz és szennyvízrendszer, a villamos és informatikai hálózat is. Rendbe hozzák a homlokzatot és a homlokzati nyílászárókat: összesen 139 db-ot újítanak fel, 59-et pedig teljesen kicserélnek.

A szombathelyi Megyházát 1775 és 1779 között építették, majd 1848-ban Vojta Donát építész tervei nyomán épült meg a klasszicista stílusú oldalszárny. Az arculatot meghatározó eklektikus homlokzatot 1880 körül Hauszmann Alajos tervei szerint végzett átalakítási munkálatok folyamán kapta. A mostani, belső rekonstrukció a Modern Városok Program keretében valósul meg.

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)SzombathelyModern városok program

Hírlevél

Hirdetés