2024.04.25, Csütörtök
88 férőhelyes munkásszállóval gazdagodott ez az alföldi település
Fotók: Czeglédi Zsolt/mti

88 férőhelyes munkásszállóval gazdagodott ez az alföldi település

mti, haon.hu

2022.03.02. 18:30 - Bíró Beáta

A Hajdú-Bihar megyei Kaba az elmúlt években harmadára csökkentette a munkanélküliek számát, mostantól pedig szállást is tud nyújtani az ide érkező munkavállalóknak.

Hirdetés

Már hosszabb ideje tervbe vette a helyi önkormányzat, hogy a Szabadság tér 5. szám alatt álló, korábban más funkciókat betöltő épületet munkásszállóvá alakítsák. A közel 300 millió forintból felújított és 88 fő elszállásolására alkalmas létesítményt március 2-án adták át. Az ünnepségen Szegi Emma polgármester elmondta:

a beruházásra közel 235 millió forint támogatást kaptak a kormánytól, a város pedig 60 millió forint önerővel járult hozzá a fejlesztéshez, mely 2021. november végén fejeződött be. 

A kivitelezést a helyi Erfolg Bt. végezte. A műszaki átadást követően az önkormányzat saját forrásból finanszírozta az épület berendezését, a közfoglalkoztatottak a bútorok előkészítésében tevékenyen részt vettek.

 

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

Eddig közel hatezer férőhelyet hoztak létre az országos programban

A munkásszállások kialakítása program eddigi öt, lezárult kiírása során a kormány 44 munkásszállás fejlesztéséhez 14,6 milliárd forint támogatást nyújtott országszerte. Ezzel közel hatezer férőhelyet hoztak létre.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az eseményen arról beszélt, hogy Hajdú-Bihar megyében korábban 30 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma, mely mára felére, 14 ezerre csökkent. Kabán 650 munkanélküli volt a legnehezebb időben, most pedig kétszáz fő alatt van. Továbbra is tenni kell azért, hogy ez a szám tovább csökkenjen.

 

 

Hozzátette:

cél volt az, hogy magához a munkásszálló szóhoz társuló negatív töltetet eloszlassák. Ezért ezeknek az épületeknek maximum 200 fő lehet a befogadóképessége, és a minőség is elvárás.

 

Hiánypótló fejlesztést hajtott végre Kaba 

A megyei kormányhivatal képviseletében Tapolcai Zoltán azt emelte ki, hogy a cél a vegyes típusú foglalkoztatás lehetőségének megteremtése. A hozott munkaerőnek pedig szállást kell biztosítani, ez Kabán már megvalósulhat.

Papp László, Debrecen polgármestere hiánypótló, előremutató fejlesztésnek nevezte a munkáshotel létrehozását: elmondása szerint munkaerőre lesz szükség a térségben, az ide érkező munkavállalóknak pedig szállást kell adni.

Mi épül?Kabamunkásszállókmunkaerőhiány

Hírlevél

Hirdetés