2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Kiderült ki tervezheti a hortobágyi deportálások egykori helyszínén épülő emlékhelyet
Fotók: Budapesti Fejlesztési központ

Kiderült ki tervezheti a hortobágyi deportálások egykori helyszínén épülő emlékhelyet

magyarepitok.hu, BFK

2022.03.24. 12:21 - Kolinek Nóra

Az épület a modern kor építészeti, műszaki, kiállítástechnikai eszközeivel, innovatív megoldásokkal, magas építészeti minőséggel és műszaki színvonalon ad majd lehetőséget a korszak bemutatására.

Hirdetés

Sikeresen zárult a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett – a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye fejlesztését célzó – meghívásos, kétszakaszos építészeti tervpályázat – olvasható a társaság közleményében. A Hortobágyi Deportálások Emlékhelye, a kommunista diktatúra idején internáló- és kényszermunkatáborként, illetve hadifogolytáborként működtetett létesítmény egykori helyszínén épül meg.

A szakma jeles képviselőiből álló Bíráló Bizottság a Bivak studio pályázatát tartotta leginkább alkalmasnak arra, hogy megépítsék a Hortobágyi Deportálások Emlékhelyét.

A Bíráló Bizottság elnöke Dr. Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes volt.

 

A hortobágyi zárt táborok egykori területén látogatóközpont, továbbá egy interaktív és a modern technológiát felhasználó kiállítás létesül. A fejlesztés kiemelt célja az is, hogy a hortobágyi táborvilágba hurcolások története, – amely ma kevéssé ismert a köztudatban – minél szélesebb körhöz eljusson.

Fotók: BFK - A Bivak studio képviselője átveszi a díjat Dr. Rétvári Bence, parlamenti államtitkártól

 

Kiemelt szempont volt az épület tájba való illeszkedése

A megtervezendő épület és környezete legyen egyben az emlékezés, a kegyelet és a történelmi gondolkodás emlékműve, amely a jelen, sőt a jövő lehetőségeit felhasználó építészeti, műszaki, kiállítástechnikai eszközökkel, innovatív megoldásokkal, magas építészeti minőséggel és műszaki színvonalon ad lehetőséget a korszak bemutatására, a célok megvalósítására, és lehetőség szerint a hely kulturális örökségéből kiinduló építészeti formával illeszkedjen a tájba – olvasható a BFK tájékoztatásában.

A közlemény szerint a tervezett épület megjelenése egészében újszerű, eredeti megoldásokat tartalmazó, a funkciót kiemelkedő módon kiszolgáló, környezetével együtt élő, reális építési megoldásokat alkalmazó, átgondolt pályamű.

A részletes bírálat során kiemelt figyelmet kapott az építészet és a tájba illő viselkedés párbeszéde. A pályamű mindezt megtalálta. A felmutatott mű olyan szakmai alázatról ad tanulságot, amely a térség környezetalakításában is példamutató. A terv az egykori történelmi események világától egészen a mai kor jövőbemutató üzenetátadásra alkalmas egységes gondolatiságra épül – zárul a társaság közleménye.

A 14 darab beérkezett pályázatból a következők nyertek el helyezést:

  1. helyezett: Bivak studo Kft.
  2. helyezett: Arch-Studio Kft.
  3. helyezett: 3H építésziroda Kft.
Mi épül?Budapest Fejlesztési Központ (BFK)BIVAK studio Kft.3H Építésziroda Kft.Arch-Studio Kft.HortobágyHortobágyi Deportálások Emlékhelye

Hírlevél

Hirdetés