2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Így készültek fel a Spartacus új otthonának felépítésére

Így készültek fel a Spartacus új otthonának felépítésére

magyarepitok.hu

2022.04.20. 13:00 - Szabó Ákos

Ahhoz, hogy a nyíregyházi csapat modern stadionja elkészülhessen, a kivitelező Épkar és Nyír-Wetland először az 1958-ban átadott régi létesítményt bontotta el.

Hirdetés

Februárban beszámoltunk arról, hogy letették Nyíregyházán a városi klub új stadionjának alapkövét, az alapozási munkák ebben a hónapban rajtoltak el. A Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. projektjeként az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Kft.-ből álló konzorcium munkáiról a következő hónapokban rendszeresen fogunk helyszíni beszámolókkal jelentkezni.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Focimeccsek mellett más rendezvényeket is megtarthatnak majd az új stadionban

A megyeszékhelyen egy több mint 12200 négyzetméteres, 8150 férőhelyes fedett lelátóval építik fel a modern stadiont, vasbeton pillérvázas felszerkezettel, mely egy 10160 négyzetméteres központi labdarugópályának ad majd otthont. Figyelnek arra is, hogy a stadion multifunkcionális legyen: egy 160 négyzetméteres színpadot is fel lehet majd állítani benne, nemcsak sporteseményeket lehet majd benne tartani.

 

 

A komplexum része lesz egy különálló, kétszintes, kétszáz négyzetméteres, fitneszteremmel és öltözőkkel felszerelt sportközpont, valamint a stadion körül egy 670 méter hosszú, kivilágított rekortán burkolatú futókör is készül.

 

Több mint 60 éve épült a régi stadion, már akkor is elavult technológiával

Azonban ahhoz, hogy a modern, UEFA-2 szabványoknak megfelelő komplexumot kialakíthassák, az engedélyezési eljárást is végig kellett járni és a kivitelezési terveket is el kellett készíteni, illetve előszőr el kellett bontani a régi stadiont. Ez utóbbi, javarészt az ősz és a tél első felében lezajlott munkafázisról Illés Gábortól, az Épkar építésvezetőjétől kaptunk tájékoztatást, aki az új létesítmény kialakításának első lépéséről, a cölöpözésről is informálta lapunkat.

 

 

A 64 éve elkészült földstadion (ez a fajta, a labdarúgópálya köré felhúzott földtöltésekre épült lelátókkal átadott stadion már akkor is elavultnak számított) bontása jelentős feladat volt. A munkálatok során

  • 4550 köbméter azóta újrahasznosított betontörmeléket,
  • 3000 köbméter téglatörmeléket
  • és 258,42 tonnányi acélszerkezetet

bontottak el.

A régi lelátó ülőhelyeit hazavihették a szurkolók

A munkafázis végig a tervek szerint, szakszerű irányítással zajlott le. Illés Gábor még külön kiemelte: a régi stadion székeit odaadományozták a rajongóknak és a közeli sportlétesítményeknek, ezzel is csökkentve a keletkezett hulladék mennyiségét.

 „Illetve így aki szeretett volna, az hazavihetett egy darabot a szeretett stadionjából”

– tette hozzá.

 

 

Közel 750 cölöp került a földbe

A korszerű, új stadion építkezésének bontás utáni első lépéseként a cölöpözés került sorra. Az összesen 744 darab cölöpöt két géppel, földkiszorításos módszerrel helyezték el a földben, átlagosan napi 40-50 darab cölöp készült el. Ezzel a munkával javarészt el is készültek az Épkar és a Nyír-Wetland szakemberei: már csak mintegy 160 cölöpfej visszavésése van hátra, ezzel pedig még márciusban végeznek.

Illés Gábor végezetül elmondta: az építkezést 4 toronydaru szolgálja ki, melyek a szerkezetépítésben is nagy szerepet játszanak majd.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.NyíregyházastadionépítéssportberuházásokSpartacus stadionNYÍR-WETLAND Generál Zrt.Nyíregyházi Stadion

Hírlevél

Hirdetés