2024.03.29, Péntek
Layher állványok segítik a Citadella megújítását

Layher állványok segítik a Citadella megújítását

magyarepitok.hu

2022.04.27. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A várfal változatos geometriáját kiválóan leköveti az Allround állványrendszer.

Hirdetés

A Várkapitányság irányításával zajlik a hosszú évek óta lezárt és mára leromlott állapotú Citadella megújítása. A Gellért-hegy tetején álló erőd a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt. munkájával születik újjá. A fejlesztés részeként többek között elvégzik az erőd külső falainak rekonstrukcióját és a belső udvarának rendbetételét.

Az erődfalak kőszerkezete a hosszú időn át tartó nedvesség és sóterhelés hatására kiterjedt felületen mállásnak indult, valamint az előzetes diagnosztikai vizsgálatok alapján a szilárdsága is csökkent. A restaurálás során megtörténik a felületek letisztítása, a kalcit és gipsz kicsapódások eltávolítása, a gyenge mállott részek leszedése.

A kőfalak felújítási munkáihoz szükséges állványzatot a Gemenc Állvány Cégcsoport kivitelezte. A restauráció mellett kőcserére is sor kerül, mégpedig oly módon, hogy a munkálatok során döntik el a szakemberek, hogy mely köveket kell cserélni, melyek azok, amelyeket pedig restaurálnak.

Ezen okból az átlagosnál nagyobb teherbírású és szélesebb állványzatra volt szükség. A várfalnál 400 kilogramm/négyzetméter teherbírású és 1 méter széles munkaterületet biztosító állványzatra, míg a rondellánál (erős tüzérségi erődítmény, amely lekerekített vagy kör alakú építmény – a szerk.) 600 kilogramm/négyzetméter teherbírású és szintén 1 méter széles munkaterületet biztosító állványzatra volt igény a szakemberek munkájának támogatására, vagyis nehézállványt alkalmaztak.

Layher homlokzati nehézállvány segíti a szakemberek munkáját

Az állványzat felépítését gondos tervezés és szakmai egyeztetések előzték meg. A műszaki tartalom meghatározása közös kooperáció eredményeként valósult meg a megrendelő, a kivitelező, az állványozó cég és a Layher között, a helyszíni bejárások után.

3D tervek rendelkezésre álltak az épületről, ezek alapján készültek koncepcionális állványtervek. Az állványtervek alapján pedig már az állványozó - professzionális gyakorlati tapasztalatát felhasználva – kiváló állványmegoldást alkalmazott a várfal és a rondella állványozására, így Layher Allround homlokzati nehézállvány épült.

Az Allround moduláris állványrendszerből - sokoldalúságának köszönhetően - szinte bármi építhető, felhasználása sokrétű; homlokzati állványként homlokzati munkák során, térállványként belső restaurációs munkáknál, tetőfelújításoknál, alagút építéseknél, emellett többek között lépcsők/lépcsőtornyok is építhetők belőle.

A munkavégzéshez legideálisabb állványzat készült el

A Citadella esetében különösen jó választásnak bizonyult homlokzati állványként alkalmazni az Allround állványrendszert, ugyanis a megrendelői igények és a környezeti tényezők miatt szükség volt a rugalmas építhetőségre, illetve a nagy teherbírásra is. Az alkalmazott állványzatból változó szintmagasságok épültek a várfal és a rondella geometriájához igazodva, többnyire 5 munkaszint volt a jellemző.

A szokványos állványszélességhez képest (73 centiméter) egy szélesebb (109 centiméter) munkaterületű állványt alkalmaztak. Ezt kívánta meg ugyanis a projekt, így kényelmes és biztonságos körülményeket nyújtva a szakembereknek, emellett a munkavégzés, vagyis a kőfalak rekonstrukciója és cseréje szempontjából ez szintén lényeges szempontként szerepelt. A kivitelezők acél járólapokat alkalmaztak a stabilitás, biztonság és a nagy teherbírás érdekében.

A feljárást néhány helyen létrás feljárók, de többnyire lépcsők segítik, amelyek kifejezetten megrendelői igényre készültek, ugyanis fontos volt, hogy a kézi anyag- és szerszámhordozás komfortosan és biztonságosan működjön.

Szintén az Allround rendszer használatát indokolta a várfal változatos geometriája, hiszen számos íves szakaszból áll, a rondella szintén végig íves megjelenésű, ezek kiválóan lekövethetők a moduláris Allround rendszerrel. Az állványzatot háromsoros oldalvédelemmel látták el a még nagyobb biztonság érdekében.

Az állványozás és a felújítás során különösen vigyáznak a szakemberek a növény- és élővilágra. A további ütemekben elkészül a várfal belső állványzata, majd további egyedi állványszerkezetek megvalósítását is tervezik a szakemberek.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.CitadellaMarket Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.állványzatGemenc Állvány CégcsoportVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés