2024.03.19, Kedd
Hamarosan a jellegzetes csillagboltozataikat is visszakapják a Diósgyőri Vár tornyai

Hamarosan a jellegzetes csillagboltozataikat is visszakapják a Diósgyőri Vár tornyai

magyarepitok.hu

2022.06.29. 18:30 - Füzi Nikolett

A Diósgyőri Várban zajló nagyszabású turisztikai beruházás kapcsán újabb jelentős előrehaladásról számoltak be a fővállalkozó Épkar Zrt.-FK Raszter Zrt. konzorcium szakemberei.

Hirdetés

Lapunk rendszeresen beszámol a Nagy Lajos király egykori székhelyén zajló nagyszabású turisztikai beruházásról, amely a Modern Városok Program keretében, az Épkar Zrt. és az FK Raszter Zrt. konzorciumának kivitelezésében valósul meg Miskolcon.

Magyarország egyik leglátványosabb fejlesztése során újjáépítik a Lovagkirály középkori erődítményét, amely során nemcsak Magyarország, de a visegrádi négyek egyik legjelentősebb látványossága készül majd el.

 

 

A Diósgyőri Várban szinte nincs olyan terület, amely ne lenne érintett az átfogó felújításban: a kivitelezők a belső és a külső várban is egyaránt dolgoznak és párhuzamosan haladnak a munkálatokkal.

A külső várban többek között eredeti középkori magasságukra építenek vissza négy bástyapárt, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig úgy alakítják ki a várfalat, hogy azon végig lehessen sétálni majd a beruházás befejeztével.

A belső vár rekonstrukciója során ugyancsak számos feladat valósul meg, elkészül ugyanis összesen körülbelül 4500 négyzetméteres alapterületnyi új épület, az északnyugati szárnyban visszaépítik a hatszögletű lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is, a tornyok helyreállításával pedig a legfelső szintek egyben kilátóként is funkcionálnak majd.

 

 

A közeljövőben már a bástyák jellegzetes mennyezetét is elkezdik kialakítani

A projekt előrehaladásával kapcsolatosan ezúttal is az Épkar Zrt. munkatársai, Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila építésvezető és Csehes Réka munkahelyi mérnök informálta lapunkat.

Az építkezés elmúlt hónapjában ismét számottevő feladatot végeztek el a belső várat érintő fejlesztések során. Ennek a területnek a nyugati oldalán egy étteremet is kialakítanak, ahol már megépültek az éttermi vizesblokk falai, továbbá elhelyezték a kőből kialakított ajtó- és ablakkereteket. Mindemellett azt is megtudtuk, hogy

a szakemberek elkészültek az északi oldalon elhelyezkedő második emelet feletti födém teljes szerkezetével is.

Jelenleg a második emelet magasságában a belső udvar felőli gerendák szerkezetépítési munkái folynak, amelyek a később elhelyezendő födémpaneleket fogják tartani – fejtette ki a három mérnök.

Hozzátették, a hónapban továbbá megtörtént a déli toronypár csillagboltozatához szükséges fa ramonádok kibontása is, majd ezek újbóli összeszerelésével hamarosan az északi és a keleti bástyában is megépülnek a jellegzetes boltozatok, a hozzá kapcsolódó kőművesmunkákkal együtt.

 

 

Elkészültek a kazamataszint oszlopsorai

A külső vár területén ugyancsak látványos előrehaladás történt, elkészült ugyanis az északi oldalon található külső terasz szinti födém is, valamit a kialakulóban lévő Ernye bán torony szerkezetépítése is megkezdődött. A torony eredetileg a vár elsőként felépített kaputornya volt a középkorban.

A több szinten zajló munkálatok a kazamata szinten is folytatódtak, ahol a nyugati oldal mellett, immáron a déli oldal is megkapta az oszlopsorát, a mellette található külső konyhában pedig beépítették az ökörsütőhöz kapcsolódó kéményt, valamint elkészült az épület kőburkolata is.

Végezetül az északnyugati szárnyban található hatszögletű, lépcsőházi funkciót ellátó toronyról is szó esett, amely kapcsán a kivitelezők elmondták, a szerkezetépítés befejeztével jelenleg a torony kőfalazása vette kezdetét. Ezzel párhuzamosan már épül a megkerülő rámpa szerkezete, valamint az alatta lévő helyiségek falazata is, továbbá a szakemberek a külső vár vízelvezetését biztosító lejtő beton kiépítését is megkezdték.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.FK Raszter Építő Zrt.Diósgyőri várvárfelújításMiskolc

Hírlevél

Hirdetés