2024.04.19, Péntek
Egy év alatt: a diósgyőri külső vár munkáinak közel kétharmada elkészült - fotók

Egy év alatt: a diósgyőri külső vár munkáinak közel kétharmada elkészült - fotók

magyarepitok.hu

2022.05.31. 19:30 - Szabó Ákos

Közép-Európa új turisztikai központját az Épkar és az FK-Raszter építi: most fotókkal mutatjuk meg nagyságrendileg milyen jelentős változás történt, hogy a vár visszakaphassa Nagy Lajos király korabeli fényét.

Hirdetés

Rendszeresen írunk a Diósgyőri Vár fejlesztéséről, mellyel a történelem megelevenedik hazánk egyik leghíresebb várában a Modern Városok Program finanszírozásával.

A Lovagkirály középkori erődítménye újjáépül, ezáltal pedig Miskolc és Északkelet-Magyarország olyan látványosságot kap, amilyen kevés van Közép-Európában.

A projekt két részre oszlik: a belső és a külső várban is zajlik a munka. A két munkaterületen eltérő időpontban történt meg a műszaki átadás-átvétel is: és ugyan részlegesen már februárban átadták a munkaterületet 2021 februárjában, a fő feladatokat a külső várban a kivitelező Épkar Zrt.-FK-Raszter Zrt. konzorcium az év áprilisának második felében kezdhette el, mintegy egy évvel cikkünk megjelenése előtt.

 

A Diósgyőri Vár 2021 áprilisában...

 

... és egy évvel később, 2022 májusában.

 

Óriási a változás

A külső várra koncentrálunk mostani cikkünkben is, ahol a munkák így mintegy egy év alatt elérték a 60 százalékos készültségi szintet.

Mivel fotósunk 2021 áprilisában is járt a helyszínen, így most bizonyos szögekből, ahonnan akkor készítettünk képeket, újra lefotóztuk a várat: ezeket a képeket lehet többek között cikkünkben is látni.

A projekt előre haladásáról most is az Épkar Zrt. munkatársai, Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila építésvezető és Csehes Réka munkahelyi mérnök informálta a magyarepitok.hu-t.

 

2021 áprilisában...

 

... és 2022 májusában.

 

Így ölti magára középkori köntösét a külső vár

A külső várban négy bástyapárt visszaépítenek eredti középkori magasságukra, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig a várfalon is végig sétálhatnak majd a látogatók a beruházás befejeztével. Másrészt a projekt később fontos része lesz még a Királynék kertje is, melyet középkori kertészettechnikával, korhű fűszer- és gyógynövényekkel ültetnek majd be, erre – logikusan – a projekt későbbi szakaszában kerül majd sor.

 

2021 áprilisában...

 

... és 2022 májusában.

Jelenleg a külső várat már körbe lehet járni a kazamata- és a teraszszinteken is. 

A nyugati és déli bástyák is egyre jobban emelkednek, közeledik az időpont, amikor elérik végső magasságukat, így a bástyák bemutatótermei meg is kapták csillagboltozatukat. A keleti és északi oldali ikertornyok falazásával pedig most a külső terasz szintnél járnak. A külső konyhaépület falai is megépültek, és az Ernye bán torony falazását is elkezdte az Épkar és az FK-Raszter (a torony kiemelt szerepet kapott ezt megelőző cikkünkben).

 

 

 

A külső várfal is egyre látványosabb

A három mérnök kiemelte még:

a külső várfal lassan teljes mértékben megkapja a kőburkolatát, már csak az épülő bástyák burkolása hiányzik, hogy ez teljes legyen.

 

 

Végül többek között megtudtuk még, hogy kazamataszint födémjei, a nyugat-déli toronypár lépcsőházai, a királynék kertje, a hatszögletű torony és a nyugati terasz szerkezetépítési munkái 90 százalékban elkészültek. Emellett a kazamata szinten megvalósultak a nyugati-déli oldalon a betonaljzat munkálatai – ugyanúgy, mint a teraszok vízszigetelése.

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.FK Raszter Építő Zrt.Diósgyőri várDiósgyőrMiskolc

Hírlevél

Hirdetés