2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Egyre magasabbra emelkednek az Ernye bán torony falai a diósgyőri várban

Egyre magasabbra emelkednek az Ernye bán torony falai a diósgyőri várban

magyarepitok.hu

2022.04.30. 13:00 - Szabó Ákos

Az Épkar és az FK-Raszter munkájával ölti magára újra Nagy Lajos király korabeli fényét az erődítmény.

Hirdetés

Rendszeresen írunk Magyarország egyik leglátványosabb fejlesztéséről, a Diósgyőri vár turisztikai beruházásáról, mely a Modern Városok Program keretében zajlik Miskolcon. A projekt nem titkolt célja, hogy nemcsak Magyarország, de a visegrádi négyek egyik legjelentősebb látványossága készülhessen el.

 

 

Mint korábbi cikkeinkhez is, most is a kivitelező Épkar Zrt.-FK Raszter Zrt. konzorcium vezető tagja, az Épkar Zrt. munkatársai segítségével informálódtunk a várról. Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila építésvezető és Csehes Réka munkahelyi mérnök összefoglalta lapunknak az építkezés elmúlt hónapban lezajlott legfontosabb elemeit és kiemelték az érdekességeket.

 

Az 1300-as évek királyi székhelyét idézi majd fel az elkészült beruházás

 

 

A Nagy Lajos uralkodása alatt az 1300-as években királyi székhelyként, majd a későbbi évszázadokban többször is királynői rezidenciaként is szolgált várban a munka két részre oszlik. Egyrészről a belső vár rekonstrukcióján is dolgoznak: ennek során elkészül összesen körülbelül 4500 négyzetméteres alapterületnyi új épület, illetve az északnyugati szárnyban a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is visszakapja a vár.

 

 

Mint Csehes Réka elmondta lapunknak, ezen a munkaterületen most mind a déli, mind pedig az északi oldalon jelentős munkák zajlanak:

  • a déli oldalon téglafalakon dolgoznak, melyek hamarosan elérik a födémek szintjét,
  • az északi oldalon pedig már a második emelet feletti födémszerkezeten zajlik a munka: részben elkészült a vas- és betonszerkezet, részben pedig zsaluzási munkákkal haladnak.

 

 

A külső várban oszlopokon és tornyokon is dolgoznak

 

 

A külső várat is felújítják a projektben:

  • A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be.
  • Többek között négy bástyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig úgy alakítják ki a várfalat, hogy azon végig lehessen sétálni.
  • A tornyokat is helyreállítják: ennek során a legfelső szinteken kilátókat is kialakítanak.

 

 

Szemben a belső várral, ahol az északi-déli égtáj szerint oszlottak meg a munkák, a külső vár építkezéséről égtájaként és szintenként is kaptunk tájékoztatást.

Mint kiderült, a kazamataszinten oszlopsort helyeztek el a nyugati toronypár és a konyhaépület előtt. A teraszszint délkeleti oldalán áprilisban beépítették a kő ablakkereteket,

illetve folyamatosan épül a déli toronypár csillagboltozata, az északkeleti oldalon pedig egyre jobban emelkednek az Ernye Bán torony falai.

 

 

A hónapban megkezdődött a külső várfal ikertornyainak burkolása is. Csehes Réka rámutatott: mivel a bástyák sarkai ívesek, így ezen részeken külön speciálisan erre a célra elkészített kőtömbökből készül a falburkolat.

Végül egy modern elemet a várba építő munkáról is szó esett: a szintén a külső várban található a hatszögletű, lépcsőházi funkciót ellátó toronynak nem csupán a szerkezete készült el, hanem előkészíttették két lift beépítésére is.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.FK Raszter Építő Zrt.DiósgyőrMiskolcDiósgyőri vár

Hírlevél

Hirdetés