2024.05.23, Csütörtök
Teljes műemléki rekonstrukció vár Miskolc ikonikus épületegyüttesére
Fotó: minap.hu/Mocsári László

Teljes műemléki rekonstrukció vár Miskolc ikonikus épületegyüttesére

MTI

2022.06.14. 11:15 - Kalácska-Nagy Nóra

2025 végére megújulhat a miskolci Avas Szálló az MCC beruházásában.

Hirdetés

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által 2021-ben megvásárolt miskolci Avas Szálló 2025 végétől fogadhat diákokat, illetve más vendégeket.

Az épületet egyebek mellett tehetséggondozási célokra megvásárló MCC arról tájékoztatott: gőzerővel dolgoznak azon, hogy Miskolc több száz éves múlttal rendelkező, erősen elhanyagolt állapotban lévő, műemléki védelmet élvező épületegyüttese megújuljon, és ismét egykori fényében pompázhasson.

 

Oktatási bázisként, szálláshelyként és kulturális térként működik majd

Azt írták: az értékmegőrzési és állagmegóvási kivitelezési munkák tavaly megtörténtek; jelenleg egy beruházáslebonyolító, valamint a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárás van folyamatban; ezek várhatóan június-júliusban lezárulnak. A tervezési időszak előreláthatólag 2022. júliustól 2023 júliusáig tart, a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás pedig 2023. augusztustól 2024 januárjáig zajlik majd.

A kivitelezési munkálatok a tervek szerint 2024 februárjában kezdődnek, a teljes műemléki rekonstrukció a tervek szerint 2025 decemberére fejeződik be.

Az MCC kiemelte,

"Miskolc történelmi belvárosában elhelyezkedő épület a legtehetségesebb magyar diákok oktatását, nevelését szolgálja majd, szálláshelyként és kulturális térként működik, építészeti örökséget megőrizve, ápolva pedig új funkcionális igények szerint épül újjá".

Felidézték, hogy az épület (korábban Korona Szálló) 1894-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, jelentős szerepet töltött be a város idegenforgalmában és vendéglátásában. 1987-ben bezárták, és bár több tulajdonosváltás történt, a szállót nem újították fel, megmentése, hasznosítása évek, sőt évtizedek óta napirenden volt.

Az MCC Kárpát-medence-szerte 24 képzési központtal rendelkezik és 5300 diák képzését valósítja meg. A tervek szerint néhány éven belül 35 helyszínen érhetők el a képzések, és 10.000 fiatal oktatását biztosítják majd. Miskolcon 2015 óta vannak jelen.

Mi épül?MiskolcMCC

Hírlevél

Hirdetés