2024.04.25, Csütörtök
Exkluzív, 4 csillagos szálloda épült az V. kerületben

Exkluzív, 4 csillagos szálloda épült az V. kerületben

magyarepitok.hu

2022.07.31. 15:05 - Kalácska-Nagy Nóra

A Horváth Építőmester Zrt. szakembereinek a kivitelezésen túl a belvárosi elhelyezkedésből fakadó organizációs kihívások és a kiviteli tervek részleteinek újragondolása is nagy kihívást jelentett.

Hirdetés

A budapesti belváros közepén, az V. kerület szívében található az Október 6. utca, amely a József Attila utcát köti össze a Szabadság térrel. A központi helyen elhelyezkedő, a Szent István Bazilika mellett futó szűk, egyirányú utcában egy több éve üresen álló épület felújításával és 4 csillagos hotellé való átalakításával bízták meg a Horváth Építőmester Zrt.-t (HÉP). A jelenleg kivitelezés alatt álló épület 1965-ben épült az OTP irodaházaként, egy korábban a világháborúban megsérült és lebontott épület helyén.

A HÉP Zrt. 2 éves határidővel teljesítette a

70 szállodai szobát és 4 nagyszerű panorámával rendelkező, teraszos lakosztályt magában foglaló, 8 szinttel és egy pinceszinttel ellátott szálloda-projektet.

A generáltervezői feladatokat a 3C Kft. látta el. A The Three Corners Downtown Edition Hotel**** névre keresztelt szállodában kialakításra került

  • egy reggeliztető étterem,
  • 2 tárgyaló,
  • fittness terem,
  • valamint finn- és infraszauna.

A vendégeket a recepciónál található, az üzemeltető The Three Corners Hotels & Resorts egyedi koncepciója alapján megvalósított, önkiszolgáló „Honesty Bar” várja, amely újdonság lehet a belföldi hotelek körében. A szálloda saját garázzsal, elektromos autó töltési lehetőséggel is rendelkezik. A hotel üzemeltetője a 35 éves nemzetközi múltra visszatekintő The Three Corners Hotels & Resorts csoport.

 

Generálkivitelezőként az építészet mellett a teljes gépészetért és az épületvillamosság kiépítéséért is feleltek

Penderik Balázs projektvezető ismertette az építkezés részleteit az első feladatoktól kezdve, a végső állapot eléréséig. A munka a belső bontási feladatokkal indult (burkolatok, nyílászárók, gipszkarton falak, mennyezetek, aljzatok), majd a belső garázs épületrészen új vasbeton alaplemez készült több ütemben. A felette lévő vasbeton tető és pillér szerkezet bontása már az új alaplemezről történt.

A pince bővítése után elkészült a garázs és a reggeliztető étterem új acélszerkezetű, prémium kategóriás szendvicspanel burkolatú épülete. Közben a belső kialakítások, illetve a homlokzati munkák készültek. Az építészet mellett a teljes gépészet és az épületvillamosság- gyengeáramú rendszerek kiépítése is a HÉP Zrt. feladatát képezte. „A belsőépítészeten át a teljes, kulcsrakész kialakításig a legapróbb részletekig végigkísértük a projektet” – tette hozzá Penderik Balázs.

 

A megvalósíthatóságra koncentrálva több technikai megoldásban is történt változás az eredetileg tervezetthez képest

A hotel építése során a megfelelő organizáció és az említett tervezési finomhangolási feladatok plusz ráfordítást kívántak meg a projekt résztvevőitől. A belváros közepén zajló kivitelezést egy szűk, egyirányú utcában nem volt egyszerű feladat teljesíteni, az anyagszállítások, a bontásból származó és építés közben keletkezett hulladékok elszállítása komoly organizációt igényelt.

„A garázs és az étterem épületrészét ezért is terveztettük át a korábbi vasbeton szerkezeti megoldásról acélszerkezetűre. Ez a szerelő jellegű technológiájával egyszerűsítette a feladatot, kiküszöböltük a gyakori betonozási feladatokat, nem terheltük az utca burkolatát a több tonnás betonmixerekkel és mellőzni tudtuk a toronydaru telepítését is” – fejtette ki a HÉP szakembere.

A kivitelezők az épület előtti, 5 méter x 20 méteres felvonulási területen oldották meg az összes anyag fogadását, ráadásul ebből a területből az építési felvonó és a homlokzati állvány jelentősen korlátozta az egyébként is szűk helyet. „Mindezek mellett sikerült úgy organizálni, hogy az Október 6. utcát mindössze egy alkalommal kellett csak lezárni és szinte konfliktusmentes volt a kapcsolatunk a szomszédokkal és az utcán közlekedőkkel, ez komoly eredménynek számít.”

 

A hatékony üzemeltethetőség igényeinek megfelelően a tervek finomhangolására, tökéletesítésére nagy szükség volt, ám ezek komoly kihívást jelentettek

A hotel üzemeltetőjét az építkezés közben választották ki, aki a tulajdonos megbízásából szállodafejlesztési és- üzemeltetési tanácsadóként volt jelen a tervek tökéletesítésénél, és a felmerülő új igények miatt számtalan, addigra már megtervezett dolgot megváltoztattak.

„A tervek átdolgozása nem túl szerencsés módon az építkezés közben, folyamatosan zajlott az épület szinte minden részére, illetve minden szakágra kiterjedően. Az utolsó négyzetméter felület is minden részletében át lett gondolva, a megfelelő működés, a belsőépítészeti harmónia és természetesen a leendő vendégek komfortjának érdekében. Ehhez kellő türelemmel kellett lennünk mind tervezői, mind kivitelezői oldalról” – fűzte hozzá a projektvezető.

 

Figyelemre méltó megoldások születtek

A felhasznált anyagokat és technológiát tekintve is tartogatott érdekességeket a belvárosi építkezés. Homlokzat gyanánt egy szerelt-átszellőztetett szerkezetet alakítottak ki. A Tonality kerámiaburkolat szerelése és rögzítése a meglévő homlokzatra, az üveg, illetve Alucobond burkolatok, valamint nyílászárók bonyolult csomópontjainak kialakítása jelentős részét képezte a feladatoknak.

„Az acélszerkezet, a könnyűszerkezetes rendszerek, a monolit vasbeton, a lőttbetonos munkagödör megtámasztás, a bonyolult homlokzat, a speciális gipszkarton válaszfalrendszerek, a belsőépítészet illetve a gépészeti- és épületvillamos megoldások miatt rendkívül összetett munkával volt dolgunk. Az acélszerkezet 120 perces tűzvédelmét tűzgátló habarcs bevonattal oldottuk meg, az épület tűzvédelmi besorolása miatt a többi tűzvédelemmel összefüggő kialakítás is nehéz feladat volt” – sorolta a kiemelkedő elemeket Penderik Balázs.

A fentieken túl figyelemre méltó a belső udvar kialakítása a tetőkertekkel, valamint az étterem üveg bevilágítói sok természetes fénnyel látják el a helyiséget. Az itt lévő különleges lépcső terület egyik fele leülős pihenőként, de egyfajta lelátóként is funkcionál, az itt lévő falfelület lehetőséget nyújt projektoros vetítésre is.

A belsőépítészeti designban a legnagyobb hangsúly a vendégszobák mennyezetén lévő speciális, poszterszerű, tapétára nyomtatott fotókra helyeződik. Ezek meghatározó elemei a különböző tematikák szerint kialakított vendégszobáknak, melyeket 4 eltérő designnal valósítottak meg.

„Rendkívül összetett munkát teljesítettünk, figyelembe véve a fenti körülményeket. Szinte minden területet érintő tervezési finomhangolás, az összes szakterületet felvonultató kivitelezés, rendkívül nehéz adottságokkal – ezek jellemezték a projektet. Eredményül egy hatékonyan és jól üzemeltethető, mai trendeknek megfelelő, 4 csillagos szálloda született. Elismerést jelent, hogy a végeredménnyel nagyon elégedett a megrendelő és az együttműködésünk sikeres volt, köszönet illeti minden, a projektben résztvevő kollégát” – foglalta össze a HÉP Zrt. munkatársa.

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.Budapesthotel3C Kft.

Hírlevél

Hirdetés