2024.03.29, Péntek
Környezetbarát és olcsó energiát biztosít Kaposvár új hőtermelő üzeme

Környezetbarát és olcsó energiát biztosít Kaposvár új hőtermelő üzeme

magyarepitok.hu

2022.09.08. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Jelenleg a 301-es hőközpont és a fűtőmű közötti távhő és optika kialakításán dolgozik a Szabadics Zrt.

Hirdetés

Faapríték tüzelésű fűtőmű épül Kaposváron – írta meg lapunk 2022 márciusában. A létesítményt a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. megbízásából a Szabadics Zrt. építi meg. A beruházással jelentősen olcsóbban lehet majd előállítani a hőt és a melegvizet a városban, vagyis ezzel

Kaposvár lakosságának a fűtéshez szükséges távhőt biztosítják, a szükséges mennyiség 57 %-át.

A képre kattintva galéria nyílik!

A Városi Zöld Fűtőmű a 67-es út lakott területén kívül, a Volán telep mellett épül meg a Kaposfüredi úton. A biohőtermelő üzem a város északi szélén helyezkedik el közel 4 hektáros területen, az épület körül 3 hektár zöld terület található.

 

Már zajlanak a technológiai csőszerelések és a berendezések elhelyezése

Ekler Krisztina területi főmérnök lapunk érdeklődésére elmondta, a Szabadics Zrt. munkájával 2023. márciusában készül el az 1.700 négyzetméteres üzem, amely

  • egy 877 négyzetméteres főépületből,
  • egy 164 négyzetméteres napi tárolóból
  • és 700 négyzetméteres heti tárolóból áll.

A főépület a Polytechnik GMBH által biztosított technológiának ad helyet, itt 2 darab, 7.5 MW kazántüzelő-berendezés kap helyet, illetve a vezérlőterem kiszolgáló melléképülettel, továbbá napi és heti faapríték tárolót is kialakítanak.

A csarnok megvalósításánál környezettudatossági szempontot is szem előtt tartottak; fa tartószerkezetekre kerültek a szigetelt szendvicspanelek, a pillérvázas épületet monolit vasbeton határoló falakkal látták el, amelyek 14 méter magasak.

„Jelenleg a 301-es hőközpont és a fűtőmű közötti távhő és optika kialakításán dolgozunk, amely már 95 % -ban elkészült. A főcsarnok 95%-ban szintén megvalósult a melléképülettel együtt, a technológiai csőszerelések és a berendezések elhelyezése pedig most kezdődött meg” – ismertette Ekler Krisztina.

Galéria

Mi épül?Szabadics Zrt.Kaposvárfűtőműhőenergiatávhő

Hírlevél

Hirdetés