2024.03.29, Péntek
Elrajtolt a projekt, megújuló energián alapuló fűtőmű épül Kaposváron
Látványtervek: kaposho.hu

Elrajtolt a projekt, megújuló energián alapuló fűtőmű épül Kaposváron

magyarepitok.hu, kaposho.hu, kapos.hu

2022.03.17. 13:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A faapríték tüzelésű fűtőműnek helyet adó 1.700 négyzetméteres létesítményt a Szabadics Zrt. építheti meg.

Hirdetés

Biohőtermelő üzem építését kezdte meg a Szabadics Zrt. Kaposváron. A fejlesztés az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Kaposvári Önkormányzat Vagyonkezelő Zrt. közös projektjeként valósul meg.

A 4,5 milliárd forint értékű beruházással jelentősen olcsóbban lehet majd előállítani a hőt és a melegvizet a városban, ez több mint 640 millió forintos megtakarítást jelent. A beruházás kapcsán projektindító rendezvényt tartottak március 16-án.

Látványtervek: kaposho.hu

12.000 tonna szén-dioxidot takarítanak meg

A kaposho.hu leírása szerint a Városi Zöld Fűtőmű a 67-es út lakott területén kívül, a Volán telep mellett épül meg. Az 1.700 négyzetméteres létesítményben kap helyet a faapríték tüzelésű fűtőmű, amely

  • apríték-tárolóból,
  • kazánházból
  • és apríték-adagolóból áll.

A kétkazános fűtőmű teljesítménye 2×7,5 megawatt lesz. A termelt hőt a távhőrendszerbe egy újonnan épülő vezetékpáron táplálják be. Az 1893 méternyi földbe fektetett vezeték nyomvonala a 67-es út mentén, annak keleti oldalán halad, majd a körforgalomnál kerül át a nyugati oldalra, ahol a zöldsávok és a parkolók alatt vezetik el a 301. számú hőközpontig.

A fejlesztéssel biztonságosabb, megfizethetőbb távhőszolgáltatást tudnak majd nyújtani. A faapríték alapanyagon, vagyis megújuló energián alapuló fűtőműnek köszönhetően 12.000 tonna szén-dioxidot takarít meg a város.

Cél az energiafüggetlenség elérése

A kapos.hu beszámolója szerint Szaka Zsolt vezérigazgató az eseményen hangsúlyozta, a szolgáltató abban érdekelt, hogy a környezetbarát és olcsó energia az eddigieknél is több közintézményben legyen jelen, gazdaságosabbá téve a működtetésüket és fenntartásukat.

Borhi Zsombor alpolgármester arról beszélt, Kaposvár kiemelt célja az energiafüggetlenség elérése, az elszabadult energiaárakat ugyanis így, illetve és hatékony beruházásokkal lehet féken tartani.

Zanatyné Uitz Zsuzsanna távfűtési műszaki vezető részletesen bemutatta a beruházást, valamint kiemelte, a megújuló energián alapuló fűtőműnek köszönhetően energetikai besorolásuk alapján is értékesebbek lesznek az ingatlanok.

Mi épül?Szabadics Zrt.Kaposvárhőerőműmegújuló energia

Hírlevél

Hirdetés