2024.04.24, Szerda
A Tejfalusy Ház is megújul a veszprémi várnegyed felújítása keretében - Layher ideiglenes tető védi az épületet

A Tejfalusy Ház is megújul a veszprémi várnegyed felújítása keretében - Layher ideiglenes tető védi az épületet

magyarepitok.hu

2022.10.28. 11:04 - Kalácska-Nagy Nóra

A felújítás során egy integrált Layher megoldás segíti a kivitelező szakemberek munkáját, mellyel szűk helyen, bonyolult helyi adottságok mellett, rendszerelemek használatával is megvalósíthatók komplex műszaki megoldások.

Hirdetés

Történelmi léptékű fejlesztés zajlik a veszprémi várnegyedben. A megyei jogú város szívében az Veszprémi Érsekség beruházásában 18 épület, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg. Ilyen mértékű fejlesztés legutóbb 250 éve, a barokk korban zajlott a várnegyedben. Az épületek külső és belső felújítása mellett turisztikai látványosságok is készülnek, melyek a várnegyedet, magát a várost és a régiót is még vonzóbbá teszik a lakosság és az ide érkezők számára. A fejlesztés egyszerre építészeti, funkcionális, hitéleti, turisztikai és munkahelyteremtő beruházás.

Az építési projekt része a Vár utcában elhelyezkedő Tejfalusy Ház is. A lakóházként funkcionáló épület nyújtott, szabálytalan alaprajzú, historizáló jellegű utcai földszintes szárnyból és erre merőleges, háromszintes, téglány alaprajzú nyugati, barokk szárnyból áll (forrás: Tejfalusy Ház, Veszprém (muemlekem.hu))

A felújítási munkálatokat a Fejér B.Á.L. Zrt. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. konzorciuma végzi, az állványozásért a Bakony-Ács Kft. és a Stabil Építő Kft. felel.

A műemléki védelem alatt álló épület megóvása érdekében egy Integrált Layher állványmegoldást alkalmaztak, ezáltal egy szűk helyen is megvalósítható, rendszeren belüli komplex, műszakilag is professzionális alkalmazás segíti a többszáz éves épület rekonstrukcióját.

Szűk hely és változatos geometria

A felújítás során a Layher több termékcsoportjának tökéletes kombinációját alkalmazták a szakemberek. A Layher Blitz, valamint Allround elemekből épült tartóállványzatokra ponyvaborítású Keder XL tető került, továbbá a nagy teherbírás érdekében Allround FW tartókat helyeztek el az állványozó szakemberek.

A Layher rendszerek előnye, hogy kiegészítők széles tárházával rendelkeznek, amelyek kompatibilisek egymással, így a mérnöki és a szakkivitelezői feladatok (például nagy teherbírás nagy fesztávon) rendszeren belül megoldhatók, nincs szükség kiegészítő egyedi gyártású szerkezetekre.

A tervezési fázisban 3D Lidar szkennerrel beszkennelték az épületet, és az így kapott pontfelfő segítségével a legapróbb részletekig az épülethez igazítva tudták megtervezni a szükséges állványszerkezetet. A végleges kiviteli tervek a tartószerkezeti számításnak megfelelően készültek. A szerkezet a szabvány szerinti szélterhet biztonsággal viseli.

Habár szűk hely állt a szakemberek rendelkezésére, illetve az épületek geometriája és elhelyezkedése is változatos képet mutatott, így is komplex, műszakilag teljes megoldás született. Mivel a védendő épület és teteje nem párhuzamos kialakítású, a szerkezet pontos, terv szerinti megvalósíthatósága érdekében az állványtalpak pozícióját kitűzési terv alapján készítették el.

A homlokzati állvány megerősítést kapott, amely statikai merevítő funkcióval is bír

Az utcai homlokzaton Layher Blitz elemekből álló homlokzati állvány épült, amely egyrészt homlokzati munkaállványként funkcionál (a front homlokzat rekonstrukciós munkáinak elvégzésére), másrészt pedig az ideiglenes tető stabil tartóállványzata. Ez a szerkezet 13 méter hosszú és 12 méter magas, valamint 5 munkaszinttel rendelkezik. Az építés során acél járólapot, valamint feljárás és az állványon való közlekedés megkönnyítése céljából robust (alu/fa) létrás feljárót alakítottak ki a szakemberek.

A teljes utcai homlokzati állvány statikai okok miatt egy függőleges irányú megerősítést kapott, ugyanis a tartóállvány magassága lényegesen nagyobb, mint a legfelső homlokzati rögzítési pont magassága. További megerősítés céljából a váltakozó távolságú és irányú homlokzati síkok miatt Allround rendszer elemeivel egészítették ki a homlokzati állványt, aminek statikai merevítő funkciója van.

Az Allround FW rendszerrel nagy teherbírás érhető el nagy fesztávon

A projekt során fontos volt a beázások kockázatának minimalizálása és a tetőmunkák időjárástól független elvégzése. A Tejfalusy Ház és a mellette lévő épület ereszvonala nem szabályos szöget zár be, így az optimális megoldásnak a szomszéd épület tűzfalára merőleges gerincvonalú Layher ideiglenes tető felépítése bizonyult. Ennek megvalósítása érdekében a belső udvarban két Allround tartóállványzat épült, melyeket egy 10,3 méter hosszú Allround FW áthidalás köt össze. Ez támasztja alá az ideiglenes tető hátsó ereszvonalát.

Az FW rendszer jól bevált és széleskörűen elterjedt műszaki megoldás nagy teherbírású és nagy fesztávú áthidalások igénye esetén. Számos hazai projektben (például az Esztergomi Bazilika kupolaállványa) alkalmazták már.

Nagy előnye, hogy nem kell kiegészítő szerkezetet igénybe venni, rendszeren belül megoldható a nagy teherbírás viselése és a nagy fesztáv biztosítása.

 – emelte ki Tóth Patrik, a Layher Kft. műszaki vezetője.

A veszprémi projektnél a statikai számítások és a helyi adottságok (szűkös hely, bonyolult geometria és elhelyezkedés) miatt kiválónak bizonyult ez a megoldás.

A Keder XL tető védelmet nyújt az időjárással szemben és védi az épületet

A Blitz és Allround tartóállványzatra 16 méter fesztávú Keder XL nyeregtető épült, melynek teljes szélessége 18 méter eresztől ereszig.

A Keder XL szerkezetbe hő- és UV-álló PVC Keder ponyva került, amely védelmet nyújt a kivitelező szakembereknek az időjárás viszontagságaival szemben és védi az épületet a tetőmunkák elvégzése alatt.

A szakemberek gurítható megoldás megvalósítása mellett döntöttek, amely egy sínből és egy mozgatható adapterre épített tetőszerkezetből áll. „A gurítható kivitel előnye, hogy méretfüggetlenné teszi egymástól a tartóállványt és az ideiglenes tetőt, egyszerűsíti az összeszerelést, illetve daruzási igény felmerülése esetén könnyen megoldható a tető megnyitása” - mondta Tóth Patrik.

A két tartóállványt a földről indulva építették fel, majd a Keder XL tető sínjével zárták az állványzat tetejét. A sínekre csatlakozó gurítható adaptereket - a tetőtagokkal együtt - a földön építették össze, és egyben daruzták a fogadóállványra. A teljes tetőszerkezet mindössze 3 emeléssel került a helyére. A Keder ponyvát akkor húzták be, amikor a tetőszerkezet elkészült. A szerkezetet - a ponyvabehúzással együtt - 5 szakember 9 nap alatt valósította meg.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.Swietelsky Magyarország Kft.Fejér-B.Á.L. Zrt.Bakony-ács Kft.Stabil Építő Kft.Veszprémállványzatműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés