2024.07.23, Kedd
Bokrétával büszkélkedhet az épülő sukorói kajak-kenu akadémia

Bokrétával büszkélkedhet az épülő sukorói kajak-kenu akadémia

magyarepitok.hu

2022.11.25. 17:16 - Bíró Beáta

A világon egyedülálló edzőközpont elérte legmagasabb pontját. A Velencei-tó nemcsak multifunkcionális kajak-kenu akadémiával, hanem rendezvényhelyszínnel is gazdagodik. 

Hirdetés

Kovács Katalin olimpiai és világbajnok kajakozó, az akadémia elnöke is beszédet mondott a róla elnevezett Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia bokrétaünnepségén, Sukorón. A sportkomplexum a Velencei-tó északi partján jön létre a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. generálkivitelezésével.

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI), valamint a Sankó-Ép Kft. alvállalkozóként vesz részt a nagyszabású projektben, szerkezetépítési feladatokat látnak el. A munkálatok dinamikusan haladnak, az épületegyüttes már elérte a legmagasabb pontját. Nemrég részletes cikkben írtunk arról, hogy már az uszoda épületén dolgoznak, hamarosan elkezdődik a verseny- és tanmedence építése.  

 

 

A jövő nemzedékéért dolgoznak

Az új létesítmény a Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett épül meg. Az utánpótláskorú versenyzők a kollégiumi szárnyban laknak majd és egyéni tanrend szerint tanulnak, ugyanakkor az akadémia a tehetségek menedzselése mellett módszertani központ is lesz.

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, harmincegyszeres világbajnok kajakozó, az akadémia elnöke az ünnepségen elmondta: az akadémia fókuszában az utánpótlás világversenyek mellett ott van a 2023-as duisburgi kvalifikációs világbajnokság és a párizsi olimpia is. Hozzátette: mottójuk szerint a múlt sikereire alapozva, a jelen lehetőségeivel élve, a jövő nemzedékéért dolgoznak.

 

 

Úszócsarnok és több tesztpálya biztosítja a professzionális képzést

Csépe Barnabás, a kivitelező WEST HUNGÁRIA BAU Kft. projektigazgatója a sajtónyilvános bokrétaünnepen a beruházást ismertetve elmondta: az épületek hasznos alapterülete megközelíti a 27 ezer négyzetmétert, ebből az akadémia főépületében 19 ezer négyzetméteren úszócsarnok, sportcsarnok, étterem, főzőkonyha, konferenciaterem, irodák és szállásépületek is helyet kapnak.

A multifunkciós sportcsarnokban edzőtermeket, konditermet, fallabda-pályát és sportdiagnosztikai labort létesítenek, az összekötő épületrészekben pedig a klubhelyiségeket és a tantermeket alakítják ki.

 

 

Épül egy tízpályás sportuszoda is tanmedencével, 250 férőhelyes lelátóval, wellness-részleggel. A kollégiumi épületszárnyakban 66 szobát, valamint edzői apartmanokat alakítanak ki, amelyek egy része akadálymentesített lesz. Emellett az országban egyedülállóan magaslati oxigénterápiás szobák is szolgálják majd a sportolókat.

A hajótároló épületrészben 6500 négyzetméteren fedett evezős tesztpályák, edzőtermek, öltözők, edzői irodák, hajójavító műhelyek és tárolók kapnak helyet.

Külön tömbben 1100 négyzetméteren mérési központként alakítanak ki egy ellenáramoltatott evezős medencét, amely a világversenyekre való felkészülésben jelent kimagasló lehetőséget a sportolóknak - emelte ki. A Velencei-tó partján épülő sportközpont területén több mint 880 fát telepítenek.

 

 

Új szintre lépett a kajak-kenu sport

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára pedig arról beszélt: a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia megépülésével a kajak-kenu sport Magyarországon új szintre léphet. Kiemelte: bár a kajak-kenu sportág évtizedek óta stabilan hozza a kiemelkedő eredményeket, a mai kor fiataljainak huszonegyedik századi infrastruktúrára és körülményekre van szükségük.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu SportakadémiaSukoróVelencei-tóuszodaépítés

Hírlevél

Hirdetés