2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Már az uszoda épületén dolgoznak a Velencei-tó melletti kajak-kenu utánpótlás központban

Már az uszoda épületén dolgoznak a Velencei-tó melletti kajak-kenu utánpótlás központban

magyarepitok.hu

2022.11.03. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Íves tetejű, 13 méter feletti magasságú, pillérekkel tűzdelt vasbeton határoló falak, illetve 8,5 méter magas pilléreken ülő, ferde tetejű gerendák beépítése tarkítja az Épszerk-Pannónia Invest Kft. munkáját.

Hirdetés

Újabb cikkel jelentkezünk a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia megvalósulásáról. A sportkomplexum a Velencei-tó északi partján jön létre a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. generálkivitelezésével.

Az új létesítmény a Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett épül meg. Az utánpótláskorú versenyzők a kollégiumi szárnyban laknak majd és egyéni tanrend szerint tanulnak, ugyanakkor az akadémia a tehetségek menedzselése mellett módszertani központ is lesz.

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI) alvállalkozóként vesz részt a nagyszabású projektben, szerkezetépítési feladatokat végezve.

Hamarosan elkezdődik a verseny- és tanmedence építése

Legutóbbi beszámolónk szerint a két szállásépület monolit vasbeton tartószerkezetének kivitelezésén dolgozott az ÉPI, Szász Bálint létesítmény főmérnök most is tájékoztatta lapunkat az aktuális munkálatokról. „A két szállásépület befejezése után megépítettük az épületek közti földszintes közlekedő részeket, ezzel párhuzamosan a háromszintes konferenciaépületet, ezt követően pedig az előcsarnokot.”

Jelenleg az uszoda épületén dolgoznak. Folyamatban van az alaplemez készítése, melyet 6 ütemben betonoznak, valamint elkezdték a pincei függőleges szerkezetek építését is. A 3500 négyzetméter alapterületű uszodában helyet kap majd

  • egy 50*25 méteres versenymedence
  • és egy 16*8,5 méteres tanmedence,
  • a pinceszinten a gépészet,
  • illetve a földszinten és az emeleten a kiszolgálóhelyiségek.

A létesítmény főmérnök hozzátette, a versenymedencéhez egy kisebb lelátó is készül majd. Jelenleg a pincei szerkezetek építése folyik, és hamarosan elkezdik a verseny- és a tanmedencét is. Ezenkívül hátra van még az előcsarnok uszodához kapcsolódó vége is, ezt az uszoda pinceszintje után tudják befejezni.

Íves falak és attikák törik meg a vasbeton szerkezetet

Az ÉPI nemcsak kivitelezési feladatokat végez a projekt keretében, hanem saját, Ercsiben működő üzemükben előregyártott körüreges födémpaneleket gyártanak az uszodához és a tornacsarnokhoz, valamint lépcsőkarokat az uszodához.

Az uszoda épületét várhatóan 2023 februárjában fejezik be a szakemberek. Egy csónaktároló épület megvalósítása is szerepel a tervek között – benne belső medencével a hajós edzésekhez -, ám ez még tervezés alatt áll.

Az előcsarnok egy nagy belmagasságú tér, ahol 80 centiméter átmérőjű körpillérek és 50*70 centiméteres pillérek tartják a rétegelt, ragasztott fatartós tetőszerkezetet. Ezen belül található a recepció, a büfé és a kiszolgálóhelyiségek, amelyek egy változó sugarú íves fallal körülvett, kétszintes területen kapnak helyet. Az emeletre húzott karú lépcső vezet fel – magyarázta Szász Bálint.

A nagy magasságú, 80 centiméter átmérőjű vasbeton körpillérek helyenként összemetszenek az íves fallal, mely érdekes színfoltja a vasbeton szerkezetnek. A födémszélek és a rá épülő attikák szintén ívesek.

A kihívásokra kitérve az ÉPI munkatársa hozzátette, az uszodában önmagában nagy feladat lesz a versenymedence létrehozása, mind a folyóka geometriája, mind a vízzáróság miatt. Emellett az íves tetejű, 13 méter feletti magasságú, pillérekkel tűzdelt vasbeton határoló falak, illetve a 8,5 méter magas pilléreken ülő, ferde tetejű gerendák kivitelezése sem mindennapos feladat.

Galéria

Mi épül?Épszerk-Pannónia Invest Kft.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu SportakadémiaVelencei-tóuszodaépítés

Hírlevél

Hirdetés