2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Jelentős lépés a nyíregyházi stadion építésében: elkezdődött az előregyártott pillérek elhelyezése

Jelentős lépés a nyíregyházi stadion építésében: elkezdődött az előregyártott pillérek elhelyezése

magyarepitok.hu

2022.11.25. 12:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A monolit vasbeton pillérek és falak készítése mellett, az acélszerkezetek is folyamatosan érkeznek a helyszínre az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. konzorciumában folyó építkezésre.

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett Nyíregyháza új stadionjának építése. A projektet az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. konzorciuma kivitelezi, a Beruházási Ügynökség feladatait ellátó BMSK Zrt. megbízásából.

Ahogyan többször megírta lapunk, a Nemzeti stadionfejlesztési programban a régi stadion elbontását követően 8150 férőhelyes létesítményt és 10 ezer négyzetméteres központi pályát alakítanak ki. A multifunkciós stadionban nem csupán labdarúgó mérkőzéseket tarthatnak majd, hanem koncerteket és más rendezvényeket is. A stadiont a modern, UEFA-2 kategória követelményeinek megfelelően adják majd át.

 

 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett az építkezés, hiszen elkezdődött az előregyártott pillérek elhelyezése.

 

A sarki pillérek egyenként közel 55 tonnás elemek

Mint ahogy lapunknak Illés Gábor, az Épkar építésvezetője elmondta, a stadion fejépületének 3. emeletén készülnek az acélszerkezet fogadását biztosító monolit vasbeton pillérek és falak, melyekbe acél szerelvényeket és tőcsavarokat betonoznak be. Az acélszerkezetek egy részét szintén legyártották már, ezeket az előregyártott elemekhez hasonlóan folyamatosan szállítják ki az építkezésre.

 

 

A belső szakipari és szakági munkák versenyeztetése pedig folyamatban van, illetve egy részük lassan le is zárul, hogy a belső munkák is mihamarabb elindulhassanak, biztosítva ezzel az ütemtervnek megfelelő haladást.

Cseh-Németh Gábor, szintén az Épkar építésvezetője is tájékoztatta a magyarepitok.hu-t a jelenleg folyó munkálatok haladásáról. Az mérnök elmondta, a sarki pillérek egyenként közel 55 tonnás elemek, amelyeket a Ferrobeton Zrt. gyártott és szállított a helyszínre, továbbá a vállalat szakemberei is állítják fel.

 

 

Ezekből a fejépület melletti sarkokra 7-7 darab kerül. Az elemeket egy 500 tonna teherbírású autódaru emeli és állítja pozícióba. Egy pillér az alaptesthez 10 darab - már az alapozás készítésekor elhelyezett - tőcsavarra ül rá, ezeknél csavaros kapcsolat a rögzítési mód. A pilléreket ideiglenes megtámasztással látják el, amíg a merevítő acélszerkezet nem kerül be a pillérek közé.

A merevítők, illetve az alsó csavaros rögzítés utólagos kibetonozása együtt adják a megfelelő állékonyságot. A merevítések kapcsolatát a pillérrel a gyártásakor előre elhelyezett és bebetonozott szerelvényekkel oldják meg. Az acélszerkezet gyártásáért és elhelyezéséért a Weinberg '93 Építő Kft. felel.

 

 

„Ez egy rendkívül összetett munkafolyamat, így a szereplők összehangolt és precíz munkájára van szükség” – avatott be a részletekbe Cseh-Németh Gábor.

 

Indulhatnak a sportközpont falazási munkálatai

Illés Gábor, az Épkar építésvezetője elmondta, a stadion mellett felépülő, ám különálló sportközpont szerkezetépítése időközben befejeződött, ahogyan a kizsaluzások is megtörténtek. A lábazati víz- és hőszigetelések készülnek, ami azt jelenti, indulhat a falazás.

 

 

Galéria

Mi épül?NyíregyházaNYÍR-WETLAND Generál Zrt.Nyíregyházi StadionÉpkar Zrt.Weinberg '93 Építő Kft.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Spartacus stadionFerrobeton Zrt.

Hírlevél

Hirdetés