2024.03.19, Kedd
Megmenekül és újjáéled Miskolc nagy múltú, emblematikus épülete
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Megmenekül és újjáéled Miskolc nagy múltú, emblematikus épülete

magyarepitok.hu, MCC

2022.12.07. 10:00

Az MCC azon dolgozik, hogy az Avas szálló, a város többszáz éves múlttal rendelkező, műemléki védelmet élvező épületegyüttese megújuljon és ismét egykori fényében pompázhasson. (x)

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét és az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat. A borsodi megyeszékhelyen a Széchenyi István u. 1. szám alatt található Avas szálló (korábbi nevén Korona szálló), amely az átfogó felújítást követően részben visszakapja régi funkcióit is, az MCC tehetséggondozásának és oktatásának miskolci központja lesz. A belváros ikonikus épülete rendkívül leromlott állapotban vár a teljes felújításra, és arra, hogy újra régi fényében tündökölhessen.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Az MCC célja, hogy az egykori Avas illetve Korona szálló újra a város központi épülete legyen, korábbi rangját és funkcióit is visszakapja. Ezen túlmenően a miskolci képzési központ diákjai számára egy második otthont alakítunk ki a szálló falai között, amely közösségi térként is funkcionálhat. A felújítást követően az ingatlan kulturális-közéleti programok helyszíneként, oktatási-tehetséggondozási központként és bentlakásos diákszállásként is működik majd.

Az Avas Szálló felújításával kapcsolatban a Mathias Corvinus Collegium Youtube-csatornáján egy videót is közzétett, amelyben amellett, hogy bemutatja a mára már rossz állapotban lévő, többszáz éves múlttal rendelkező épületet, annak történelméről és jövőbeni terveiről is bővebben szó esik:

 

A Korona szálló a reformkorban a helyi kulturális élet egyik központja volt

A feltételezések szerint már az 1650-es években kocsma és fogadó állhatott itt. 1784-ben az egyszintes, huszonhét méter hosszú épületet az udvar felé bővítették, benne hat szoba állt a vendégek rendelkezésére, valamint 24 szekér fért el a kocsiszínben. A bővített, 40 méter hosszú épület − a vendéglátásban betöltött jelentősége mellett − a reformkori kulturális élet egyik fontos helyszíne is volt.

Itt szállt meg Déryné Széppataki Róza a Pestről elüldözött színészekkel, a kiűzött társulat itt kapott lehetőséget újra a színjátszásra. 1815-ben a Korona udvarán mutatták be a „Tündérország Magyarországon” című darabot, amely útjára indította a miskolci rendszeres színjátszást. 1883-ban a miskolci születésű Laborfalvi Róza itt ünnepelte pályafutásának 50. évfordulóját, a díszelőadásán jelen volt férje, Jókai Mór is.

 

Az új szálló 1893-ban Adler Károly tervei alapján épült fel, ekkor nyerte el ma ismert állapotát. A 40 szobás szállodaépület eklektikus, neobarokk stílusú, a belső tereit gazdagon díszítették: a falakat és a mennyezetet aranyozott gipsz stukkók és fa díszek borították.

1934-ben a szálloda épületébe költözött a városi filmszínház, mely 2008-ig itt üzemelt. 1938-ban a Korona bezárt. 1949-ben a szállodát államosították, ekkor egy rövid ideig Kossuth, majd Avas szállóként működött tovább.

A szállodát végleg 1987-ben zárták be, de már 1970-es évektől is folyamatosan napirenden volt az épület megmentésének, hasznosításának ügye. 1997-ben a Multicasa Consulting Kft. vállalkozott az épületegyüttes átfogó felújítására és átalakítására, a kivitelezés 2008-ban indult el. Az akkori gazdasági válság miatt 2010-ben az építkezés teljesen leállt: a nyugati szárnyat már elbontották, továbbá a főutcára néző épületszárnyat belső szerkezetig bontották, a közbenső és zárófödémeket vasbetonra cseréltek, de a héjalás sem készült el. Így a félbemaradt átépítési munkák és az azóta eltelt időszak rengeteg kárt és további pusztulást okoztak. Az épület jelenlegi állapota méltatlan a Korona szálló gazdag múltjához, kulturális, társadalmi és műemléki értékéhez.

Eddig az elsődleges feladat az állagmegóvás volt

Konyári György, az MCC régióvezetője szerint

„az épület órái ebben az állapotában meg vannak számlálva. Úgy gondolom, hogy ez az utolsó esélye a Korona avagy Avas szállónak. Ha most nem kezdődhetne meg ez a felújítás, akkor már nem nagyon lehetne mit megmenteni. Ezért dolgozunk gőzerővel most a megóváson és megújításon.”

Az MCC tájékoztatása szerint az eddigi időszak egyik legfontosabb feladata az állagmegóvás volt, minél hosszabb ideig rongálódik ugyanis az épület, annál nehezebbé válik később a helyreállítás.

 

Az épület kritikus állapotban volt: sok helyen hiányoztak a nyílászárók, a tetőszerkezet hiányos, ebből adódóan az épület ki volt téve az időjárás hatásainak – az eső folyamatosan áztatta a belső szerkezetet, így a díszítés is rongálódott, a védett műemléki értékeket a megsemmisülés fenyegette. Az állagmegóvás során ideiglenesen elfedték a hiányzó nyílászárók helyét, megerősítettek néhány tartószerkezeti elemet, illetve lokális javításokat végeztek a tetőbeázások helyén.

Az MCC tervezési elveinek megfelelő tervezési munkáira kiírt és sikeresen lezárult közbeszerzési eljárást követően most megkezdődött az épület átfogó műemléki revitalizációjának és bővítésének tervezése. A feladatot a − műemléki épületek tervezésében is − nagy tapasztalattal rendelkező TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. (9022 Győr, Dunakapu tér 7.) mint nyertes generáltervező végzi. A generáltervezési feladatokat Kádár Mihály vezető tervező koordinálja a TSPC Kft. részéről. A kiviteli tervek 2023 negyedik negyedévében készülhetnek el, ezt követően kiírják a kivitelezési munkák megvalósítására vonatkozó közbeszerzési eljárás. Az MCC célja, hogy a teljes műemléki rekonstrukció a 2025-ös esztendő végére befejeződjön.

A tervek szerint az épület egyszerre szolgál majd oktatási célokat, ad otthont rendezvényeknek, funkcionál szálláshelyként, illetve nyitott rendezvényekkel járul majd hozzá a helyi közösségek építéséhez.

Veres Pál polgármester a beruházással kapcsolatosan úgy fogalmazott:

„Az épület a miskolci főutca, a Széchenyi utca városképének ikonikus szereplője. Ezen a szakaszon napjainkban leginkább a közigazgatás jelenléte jellemző, itt áll a Városháza, a Megyeháza. Az Avas vagy Korona, mint a megyeszékhely egyik legjelentősebb vendéglátóhelye, és egyben legnagyobb szállodája amióta nem működik, nincs is igazából élet a belvárosnak ezen a részén. Túl a gazdasági értékén, az építészet- és várostörténeti jelentőségén épp emiatt várjuk nagyon, hogy az ingatlan újraéledésével az élet is visszatérjen. Az épületbe fiatalok költöznek majd be, ami záloga lehet annak, hogy élet és vidámság lesz a környező közterületeken, így az Erzsébet, illetve a Dísz téren; előbbi révén pedig a történelmi Avas is bevonódhat mindebbe. A megújuló Avas szálló pedig éppen az itt tartani kívánt fiataloknak kínál majd kiváló lehetőségeket a tanulásra, a tehetséggondozásra és arra, hogy minőségi közösségi térben tudjanak találkozni és minőségi időt tölteni egymással.”

A cikk megjelenését a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány támogatta.

Galéria

Mi épül?MCCMiskolcműemlékfelújításműemlék