2024.03.29, Péntek
Újjászületik az omladozó Meszleny-kastély Velencén
Fotók és látványtervek: facebook.com/lsimonlaszlo

Újjászületik az omladozó Meszleny-kastély Velencén

magyarepitok.hu

2023.01.06. 10:30 - Bíró Beáta

A több mint háromszáz éves kastélyba vízi tematikájú kulturális létesítményt álmodott a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola.

Hirdetés

Kulturális központot alakítanak ki az egykor romos velencei Meszleny-kastélyból.  A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány az épület külső-belső helyreállítására tett közzé felhívást a közbeszerzes.hu-n.   

A rendkívül rossz állapotban lévő U alakú épület állagmegóvása 2021 őszén már elkezdődött. A cél az volt, hogy megszüntessék az életveszélyes állapotot és a tető teljes rekonstrukcióját végrehajtsák. 

A beruházás indulásakor L. Simon László, a Népfőiskola védnöki testületének tagja közösségi oldalán tett közzé fotókat az omladozó épületről, valamint látványterveket az izgalmas élményeket nyújtó majdani látogatóközpontról.

 

 

A kastélyhoz tartozó parkot is redbehozzák

A mostani kiírás szerint a következő feladat a kastélyépület külső és belső helyreállítása, a szükséges gépészet, erősáram és gyengeáram kiépítésével.

Paraméterek:

  • pinceszint 149,8 m2
  • földszint 674,5 m2
  • padlástér 58,87 m2.

Az épületben két funkcionális teret alakítanak ki:

  • egy váróteret önkiszolgáló ruhatári szekrényekkel, akadálymentes vizesblokkal, összesen 362 m2 kiállítótérrel és raktárral,
  • valamint személyzeti és kiszolgáló egységet irodákkal, társalgóval, teakonyhával, személyzeti mosdóval.

Teljesen megújul a homlokzat is, belső nyílászárókat építenek be, ezen kívül kialakítanak egy akadálymentes zúzottkő burkolatú parkolót a hozzá tartozó úttal. Megerősítik a kastély alapját és stabilizálják a talajt injektálással.

A projekten belül rendezik a kastélyhoz tartozó parkot is.

 

 

Hányattatott sorsa volt az épületnek

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány honlapján található információk szerint a környék egykor legnagyobb birtokosának számító Meszleny családnak több kastélya is volt Velencén, amelyek közül ez, a 7-es út közvetlen közelében álló a legősibb. Az 1700-as években épült 18 szobás épület egészen 1945-ig a Meszleny család tulajdona volt, majd ekkor a minisztériumnak adták bérbe. 1948-tól állami tulajdonba került, és 20 évig gyógypedagógiai intézetként működött. Ezután több tulajdonosa is volt, majd 1992-ben magántulajdonba került, és pár évre rá meg is kezdődött az épület felújítása, bővítése, ami az idők során abbamaradt, és állaga tovább romlott.

 

 

Az épületet, és az egykori park területének egy részét 2020-ban vásárolta meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola.  

Mi épül?Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola AlapítványVelenceMeszleny-kastélykastélyfelújításörökségvédelem

Hírlevél

Hirdetés