2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Bokréta díszíti a Budai Várnegyed új palotáját

Bokréta díszíti a Budai Várnegyed új palotáját

magyarepitok.hu

2023.04.15. 09:00 - Gyöngyösi Klaudia

A Magyar Építő Zrt. munkájával megvalósuló palota 2025 év végére elkészülhet.

Hirdetés

Április 12-én zajlott az építők és az építtetők egyik legrégebbi hagyománya: ünnepélyes keretek között felkerült az épület legmagasabb pontját jelző bokréta a József főhercegi palota épületére.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: a Szent György téren található épület kivitelezésének első ütemét a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte meg. A palotát a Nemzeti Hauszmann Program keretében építik újjá, a Várkapitányság megbízásából.

A műemlékvédelmi, tömedékelési munkákat a Sycons Építőipari Kft., a szerkezetépítési munkákat az Épszerk-Pannónia Invest Kft., a szigetelési munkákat a Pentasystem Kft. és az ideiglenes energia és gépészeti munkákat az L-Build Kft. végezte.

A hagyományokhoz hűen a jósló pohártörés is megtörtént, melynek lényege, hogy egy-egy pohár pezsgőt az építők közös egészségére elfogyasztanak, majd a poharat összetörik. Ha a pohár sok apró darabra törik szét, jó jel, ha egyben marad, az baljós. Ha bízhatunk a jóslatban, az építkezéssel nem lesz gond.

 

Már több ezer köbméter építőanyagot dolgoztak fel a szakemberek

„A József Főhercegi Palota eddigi kivitelezési munkáit két ütemben végeztük. Az I. ütem része volt a műemléki környezet védelme egészen az alaplemez elkészítéséig. A II. ütem pedig a palota szerkezetépítési munkáit foglalta magában az elkészült alaplemeztől” – összegezte beszédében Oravecz László, a Magyar Építő Zrt. Műszaki vezérigazgató-helyettese.

„Az építkezés során eddig több mint 2.200 köbméter habbeton (műemlékek védelmére), közel 8.000 köbméter szerkezetibeton és 1.200 tonna betonacél került beépítésre. Nagyon büszkék vagyunk arra az eredményre, melyet itt most közösen láthatunk” – tette hozzá.

 

 

Az eseményen részt vett:

  • Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője,
  • Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, 
  • Oravecz László, a Magyar Építő Zrt. Műszaki vezérigazgató-helyettese,
  • Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke,
  • valamint ismét a helyszínre látogatott Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, József főherceg dédunokája.

 

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg családi történeteket is megosztott a hallgatósággal:

„Hálás szívvel köszönöm a meghívást a budavári negyed újjáépítésének egy fontos állomásához. A József főhercegi palota két saroktorony elkészültével elérte az épület szerkezetének legmagasabb pontját. De tekintsünk vissza 1944 októberébe amikor minden remény és kilátás elveszett. A szovjetek elérték Budapest határát és röviddel azután elfoglalták a fővárost. Nagyapám és apám bár nehéz szívvel, de úgy döntöttek elmenekülnek, abban a reményben, hogy hamarosan visszatérhetnek. Ez sajnos csak 50 évvel később történhetett meg, de már semmi nem volt a palota helyén. Mivel az épület a habsburg család tulajdona volt a kommunista rendszer úgy döntött, hogy inkább felrobbantja.”

„Szeretném a Nemzeti Hauszmann Programnak megköszönni, hogy megkezdődhetett a palota újjáépítése és azt, hogy most már itt tarthatunk. Isten segítségével e bátor terv 2025 év végére el is készül” – tette hozzá a főherceg.

 

 

Ismét látogatható lesz a palotakert és a neoreneszánsz stílusban épült egykori istálló is

József Károly Lajos főherceg a XVIII. század végén épült klasszicista, úgynevezett Teleki-palotát 1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át. Budapest 1944-es ostroma idején a nyugati homlokzatot több belövés is érte, majd ezt követően az épületet 1951-ben munkásszállóvá alakították, amely további állapotromlást eredményezett. Végül 1968-ban előbb felrobbantották, majd teljesen elbontották. A 2000-es évek fordulóján kiterjedt kutatások folytak a területén, amelyek befejeztével középkori rommezőt hoztak létre.

 

 

A kivitelezési munkák több ütemben zajlanak. A palota épülete kulturális, turisztikai és irodai funkciókat lát majd el vegyesen. Külső falszerkezetének és a belső termeinek kialakításához komoly szaktudás szükséges. Az épület külsejét az eredetihez hűen rekonstruálják a kivitelezők, viszont belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból modern megoldásokat alkalmaznak, tartószerkezete a mai kornak megfelelően vasbetonból készül.

A tervek szerint ismét látogatható lesz a főhercegi palotához tartozó kert és a neoreneszánsz stílusban épült egykori istálló is.

Galéria

Mi épül?Budai VárnegyedMagyar Építő Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.József főhercegi palotabokrétaünnepNemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés